021.9799
L-V: 09-20    S: 09-14

Despre asigurarea medicala obligatorie

Reformarea sistemului de sanatate din Romania prevede incheierea de asigurari medicale obligatorii pentru fiecare cetatean in parte. Asigurarile medicale existau si inainte, insa erau optionale, aflandu-se in portofoliul de produse ale companiilor de asigurari.
O data cu introducerea notiunii de asigurare medicala obligatorie apare si cea de asigurare medicala facultativa. Practic, situatia se aseamana cu cea referitoare la RCA si Casco. Asigurarea medicala obligatorie iti ofera cateva servicii medicale de baza, pentru care platesti in jur de 37 de lei ca suma minima si un maxim de 50 de euro pentru o asigurare full-option.

O asigurare facultativa este cea full-option, care, pentru o suma de bani in plus, ofera si alte tipuri de servicii medicale, dincolo de cele de urgenta, cum ar fi cele stomatologice.O data cu introducerea acestui tip de polite, sistemul public si casele judetene de sanatate vor fi preluate de asiguratorii privati. Astfel, atat asigurarile obligatorii, cat si cele facultative se vor incheia la companiile de asigurari private, fara nici o legatura cu sistemul de stat.

In cazul in care nu optezi pentru nici un tip de asigurare, nu vei beneficia decat de serviciile de urgenta.Exista insa o serie de categorii de varsta care sunt scutite de la plata unei asigurari medicale obligatorii, si anume:
  • Copiii si adolescentii sub 18 ani;
  • Persoanele cu handicap care nu obtin venituri din munca, pensie sau alte surse de castig;
  • Studentii cu varsta de pana in 26 de ani care nu au un loc de munca;
  • Sotul, sotia sau parintii care se afla in intretinerea unui asigurat;
  • Persoanele bolnave care sunt incluse intr-unul din programele nationale, cu afectiuni precum hemofilie, cancer, TBC, cei care trebuie sa beneficieze de un transplant de organe;
  • Femeile gravide.

In ceea ce ii priveste pe cetatenii straini, care locuiesc temporar pe teritoriul Romaniei, vor beneficia de aceleasi drepturi la sanatate ca si cetatenii romani, avand insa obligatia sa faca dovada calitatii de asigurat.
mergi sus