Asigurarea obligatorie de sanatate

Asigurarile sociale de sanatate reprezinta, conform Legislatiei din domeniu, principalul sistem de finantare care asigura accesul la serviciile de baza pentru asigurati si are drept scop promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si imbunatatirea calitatii vietii. Ele sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar.

Mai multe programe, strategii si masuri politico-legislative urmaresc sa tina sub control starea de sanatate a populatiei in cadrul unor comunitati sanatoase. Autoritatea centrala care dirijeaza si promoveaza sanatatea publica este Ministerul Sanatatii Publice, deoarece asistenta de sanatate publica face parte din sistemul de sanatate public, conform politicilor de sanatate aprobate de Guvern.

Sistemul de asigurari sociale de sanatate urmareste:

 • sa asigure costul serviciilor medicale in caz de boala sau accident pentru persoanele care beneficiaza de o asigurare.
 • sa ofere tratament universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate tuturor asiguratilor.

Avantajul persoanelor ce urmeaza sa incheie o polita de asigurare consta in faptul ca acestia au dreptul sa isi aleaga asiguratorul dorit. Pentru cei care prefera sa incheie o asigurare de sanatate care sa acopere riscuri individuale in situatii speciale, in afara serviciilor acoperite de asigurarea obligatorie de sanatate, pot opta pentru o asigurare complementara.

Beneficiarii unei asigurari sociale de sanatate sunt toti cetatenii romani care domiciliaza pe teritoriul tarii noastre, precum si persoanele de alta nationalitate cu drept de sedere temporara sau permanenta in Romania. Toti cetatenii sunt obligati sa faca dovada platii contributiei la Fondul de asigurari sociale de sanatate daca vor sa beneficieze de serviciile medicale pentru care au cotizat.

Categoriile de persoane care beneficiaza gratuit de asigurarile sociale de sanatate

De asigurarile sociale de sanatate beneficiaza gratuit cateva categorii de persoane:
- minorii pana in 18 ani;
- elevii, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani care nu realizeaza venituri din munca;
- tinerii pana in 26 de ani care parasesc sistemul de protectie a copilului si nu beneficiaza de ajutor social si nici de alte venituri obtinute din munca;
- coasiguratii (sotul, sotia si parintii) aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
- persoanele persecutate din motive politice in timpul dictaturii instaurate incepand cu 6 martie 1945 (prizonieri, cetateni deportati in strainatate) care nu realizeaza alte venituri cu exceptia pensiilor sau a drepturilor banesti acordate pentru calitatea acestora;
- persoanele care au luptat in Revolutia post-decembrista din 1989, precum si urmasii lor care se incadreaza in prevederile legale;
- persoanele cu handicap care nu obtin venituri din munca si sunt protejate in baza legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
- persoanele bolnave incluse in programele nationale de sanatate pana la vindecarea lor care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse de castig;
- femeile insarcinate, lauzele fara venituri cu un castig sub salariul minim brut pe economie.

Tot asigurati sunt militarii in serviciu, persoanele accidentate la locul de munca si care se afla in concediu pentru incapacitatea temporara de munca, parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului, cei aflati in arest, somerii care au dreptul la indemnizatia de somaj, pensionarii cu venituri mediocre, victimele traficului de persoane, dar si cei cu drept de ajutor social.

Plata contributiei la fondul de asigurari sociale de sanatate este obligatorie pentru persoanele fizice sau juridice care angajeaza persoane pe baza unui contract individual de munca sau a altui statut special prevazut de lege.

O persoana isi pierde calitatea de asigurat o data cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere pe teritoriul Romaniei.

Deoarece sanatatea este un domeniu primordial pentru oameni, la nivel de scoli si cu ajutorul mass-media se organizeaza campanii de informare, educare si comunicare privind sanatatea publica. Nu iti neglija asigurarea de sanatate!

Asigurari sanatate obligatorii

Aflata in dezbatere publica in aceasta luna, noua lege a Sanatatii prevede inlocuirea caselor de asigurari actuale cu intreprinderi de asigurare privata. O data cu aceasta schimbare in Sanatate, sistemul ar iesi din impas, formandu-se, intr-un fel, un raport de cauza-efect. Astfel, pacientii vor beneficia de toate serviciile pentru care platesc in timp ce cadrele medicale vor fi motivate sa-si mentina aproape clientela.

Cotizatia obligatorie nu se va modifica semnificativ. Spre exemplu, cea mai scumpa polita de asigurare nu va depasi suma de 50 de euro pe luna.

De fapt, schimbarea majora consta in faptul ca asiguratorii privati vor prelua in totalitate sistemul public de asigurari si actualele case judetene de sanatate. Totodata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va avea rolul depozitarului banilor asiguratilor. Aceste sume acumulate vor urma sa fie distribuite companiilor de asigurari de viata in functie de numarul pacientilor inregistrati pe liste, de tipul politelor alese etc.

Pana in luna martie a anului curent, noua lege va intra in vigoare. Aceasta va face loc operatorilor privati care se vor afla intr-o competitie continua si acerba, incercand sa castige de partea lor cat mai multi clienti cu ajutorul pachetelor de servicii cat mai atractive. Operatorii vor avea la dispozitie opt luni de la intrarea in vigoare a acestei legi ca sa inscrie asiguratii si sa prezinte listele Casei. Orice persoana noua care intra in sistemul de asigurari trebuie sa-si aleaga in 60 de zile asiguratorul pentru ca, in caz contrar, se vor trezi ca le vor fi decontate doar urgentele.

Vor exista doua tipuri de asigurari de sanatate. Primul este cel obligatoriu, de tip RCA, (numit si complementar) ce va suporta serviciile decontate doar partial in pachetul minimal, precum: depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, servicii medicale pentru situatiile de urgenta, si nu in ultimul rand, servicii de planificare familiala. Iar cel de al doilea este asigurarea voluntara, de tip "Casco" care suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica taxa numita coplata. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.

Categoriile care nu trebuie sa plateasca aceasta polita au ramas neschimbate: copiii sub 18 ani, studentii pana in 26 de ani care nu realizeaza venituri, sotul/ia si parintii aflati in intretinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, bolnavii inclusi in programele nationale (cancer, TBC, heomfilie, transplantati) si femeile insarcinate.

Chiar si Virgil Paunescu, consilierul prezidential pe probleme de sanatate este optimist in legatura cu aceasta noua lege, declarand: "Va fi ca la asigurarile la masina. Va exista o asigurare obligatorie, ce ofera servicii de baza si o asigurare full-option, pentru cei care mai doresc si altceva. Daca mai dai cativa lei in plus si iti mai dau si stomatologie, si chirurgie etc. insa acele servicii vor fi garantate, nu ca acum, cand ti se promit multe, dar nu ti se da nimic."

Asigurarile de sanatate se incheie pentru a va proteja pe dvs. si familia in cazul unui eventual accident sau a unei imbolnaviri. Exista doua tipuri de asigurari de sanatate: asigurarile de sanatate sociale si asigurarile de sanatate private.

Asigurari de sanatate sociale au toti cetatenii romani care traiesc pe teritoriul Romaniei si cetatenii straini care au drept de sedere temporara.

Sunt asigurati: copiii sub 18 ani, studentii de pana in 26 de ani care nu au nici un venit, angajatii, sotul/sotia sau parintii unui angajat care nu produc nici un venit, persoanele cu handicap, persoanele cu boli incluse in programele nationale de sanatate, femeile gravide si lauzele.

Calitatea de asigurat o poti dovedi cu un carnet de asigurat si o pastrezi atat timp cat platesti contributia la Fondul de Sanatate. Ca asigurat iti poti alege un medic de familie si poti beneficia de servicii medicale gratuite. Dezavantajul sunt cozile interminabile la care trebuie sa stai, calitatea serviciilor medicale, lipsa aparaturii medicale de ultima generatie.

Asigurare de supravietuire

Interesul pentru contracte si polite de asigurare creste vazand cu ochii, deoarece ele au devenit un instrument eficient de protectie financiara a individului si a familiei sale. Acestea pot constitui un venit suplimentar necesar intr-o anumita perioada din viata unui individ.

Asigurarea este contractul sau polita care asigura persoanei asigurate, in schimbul primelor de asigurare, preluarea de catre casa de asigurari a responsabilitatii despagubirii tuturor riscurilor nedorite, prevazute conform clauzele contractuale. Printre intrebarile care ne vor framanta si a caror raspunsuri va trebui sa le cercetam inainte de semnarea contractului de asigurare sunt: la ce companie de asigurare sa apelez, ce tip de asigurare mi se potriveste, care sa fie valoarea asigurarii.

Asigurarile pot fi ori contractate ca anexe sau polite suplimentare ale unei polite de baza, existand si posibilitatea de a le solicita individual. Alaturarea politei suplimentare poate oferi reduceri din pret, iar primele suplimentare platite vor fi mai mici decat in cazul contractarii politei separat.

Asigurarea de supravietuire garanteaza beneficiarului suma asigurata, cu conditia ca, la expirarea contractului, asiguratul sa fie in viata. Beneficiarul este cel mai frecvent insasi persoana asigurata.

Daca veti opta pentru o asigurare de supravietuire, inseamna ca v-ati gandit sa faceti o economisire, intrucat angajandu-va la plata primelor pe durata contractului, la sfarsitul acestuia veti beneficia de intreaga suma asigurata. Aceasta asigurare nu va acoperi decesul sau invaliditatea contractantului politei. In cazul decesului asiguratului inainte de expirarea politei, asiguratorul este exonerat de obligatiile din contract, anuland orice datorie fata de mostenitorii asiguratului, iar suma acumulata din primele platite pina in acel moment vor reveni asiguratorului.

Exista o posibilitate de a preveni pierderea totala a primelor platite de asigurat in cazul decesului inaintea finalizarii perioadei stabilite contractual. Unele case de asigurari accepta inscrierea in contract a unei clauze ce desemneaza recuperarea partiala a acestora.

Prin urmare, puteti beneficia de o prima aferenta riscului de deces. Prin semnarea acestei clauze, daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, va primi suma asigurata fara prima aferenta riscului de deces, iar in cazul particular al unui deces prematur, mostenitorii asiguratului vor beneficia de o parte din suma acumulata din primele platite de asigurat, mai putin prima riscului de deces.

Asigurarea de supravietuire vine in ajutorul dumneavoastra si in cazul unui accident, a incapacitatii de a va desfasura munca, drept un sprijin financiar, dar si ca mod de economisire pe o perioada mai lunga de timp, unul dintre scopurile contractului de asigurare fiind tocmai protectia de inflatie.

O alta varianta a asigurarii de supravietuire este cea cu titlul de renta in cadrul careia suma asigurata datorata se plateste treptat, sub forma de renta echivalenta cu o pensie timp de un anumit numar de luni sau chiar ani.

Ce este o asigurare de sanatate si care este avantajul ei?
Este bine cunoscut faptul ca preventia este mai importanta decat tratamentul. Atunci cand vine vorba de sanatate, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Cand vine vorba de sanatatea proprie, fiecare persoana trebuie sa faca tot ce trebuie pentru a preveni aparitia unei afectiuni.

Din masurile de preventie face parte si asigurarea de sanatate. Aceasta poate fi incheiata si in sistemul privat, altfel decat asigurarea oferita prin sistemul public.Orice persoana poate incheia o polita de asigurare. Prima de asigurare este mai mica daca persoana este mai tanara si nu prezinta probleme de sanatate.

O astfel de asigurare poate costa mai mult odata cu inaintarea in varsta si cu aparitia unor boli sau afectiuni.

Sunt companii de asigurari care solicita ca persoana care urmeaza sa incheie o polita de asigurare sa faca un set de analize medicale, analize prin care se stabileste starea de sanatate a acesteia. Rezultatele analizelor stau la baza calcularii primei de asigurare. Daca analizele scot in evidenta probleme de sanatate atunci pretul politei va fi mai mare. Se are astfel in vedere probabilitatea ca asiguratul sa aibe nevoie de ingrijiri medicale. Drept urmare, compania de asigurari ar fi nevoita sa acorde despagubiri.

Cum se incheie o asigurare de sanatate?
Asiguratul primeste un formular pecare trebuie sa-l completeze cu o serie de informatii legate de starea actuala de sanatate si de istoricul sanatatii aceastuia. Intrebarile se refera la existenta unor boli grave, daca persoana a fost supusa unor interventii chirurgicale sau daca urmeaza un tratament anume la data incheierii politei de asigurare.

Pe baza informatiilor furnizate de client asiguratorul stabileste valoarea primei de asigurare.

Sunt asiguratori care impun realizarea unor teste medicale prin care se va stabili starea de sanatate a viitorului asigurat.

Prin ce criterii este stabilit pretul unei asigurari de sanatate?
Criteriile care stau la baza stabilirii primei de asigurare sunt:

Varsta clientuluiVarsta clientului are un rol foarte important in calcularea primei de asigurare, in sensul ca aceasta va creste cu cat clientul este mai in varsta.

Istoricul medical al clientuluiPretul asigurarii de sanatate poate creste daca au existat boli si afectiuni anterioare sau daca aparitia anumitor boli a necesitat internarea in spital.

Istoricul medical al familieiIstoricul medical al familiei viitorului asigurat influenteaza de asemenea pretul. Existenta in familie a unor cazuri de boli grave poate duce la predispozitie pentru anumite afectiuni prin prisma mostenirii genetice.

Viciile clientuluiFumatul si consunul de alcool pot constitui un factor ce influenteaza pretul. Acelasi lucru este valabil si pentru practicarea anumitor sporturi.

Romanii se indreapta catre asigurarile de sanatate private
Instabilitatea din sistemul de sanatate public accentuata de nereusitele de reformare i-a determinat pe romani sa se indrepte din ce in ce mai mult catre sistemul privat si spre asigurarile de sanatate ale asiguratorilor.

Inca din 2012 valoarea primelor brute din sectorul de asigurari de sanatate private a ajuns la 80 de milioane de lei declara Carmen Radu, membru in Comitetul de Directie al UNSAR.

"Ultimul an a adus miscari importante in domeniul asigurarilor private de sanatate. Companiile au venit cu noi oferte, semn ca piata reclama o schimbare. Este o realitate ca sistemul medical public nu mai poate face fata tuturor solicitarilor si ca este nevoie ca tot ceea ce insemna pana la urma sanatatea si siguranta asiguratilor sa fie administrate impreuna cu sistemul privat in contextul reformei", a declarat Florinan Vizinteanu, presedinte al Directoratului BCR Asigurari de Viata VIG.

Acesta mai spune ca interesul romanilor pentru asigurarile de sanatate este din ce in ce mai mare. Conform acestuia romanii sunt dispusi sa plateasca sume mai mari sau mai mici de bani "si sa primeasca in schimb in primul rand respect".

Prin "respect", explica acesta , se intelege posibilitatea de a avea acces la cel mai bun doctor, la cea mai buna aparatura si la cele mai bune servicii. Toate acestea fara sa fie nevoie sa se astepte la coada si fara sa fie necesara deplasarea intr-un anumit loc.

Pentru ca asigurarile de sanatate sa se vanda insa la scara larga, reprezentantul UNSAR pe probleme de sanatate gaseste ca un stimulent de luat in seama ar putea fi o acordare de deductibilitati totale pentru primele platite in cazul asigurarilor de sanatate de catre populatie. Printr-o astfel de masuta administrativa pot fi oferite resurse financiare suplimentare furnizorilor de servicii medicale, fie ca este vorba de mediul privat sau de cel de stat.

Romanii nu cunosc beneficiile pe care le au prin asigurarea de sanatate.
Este cunoscut faptul ca interesul romanilor pentru asigurarile de sanatate creste de la an la an. Insa majoritatea nu cunosc beneficiile drepturile la care au acces prin sistemul de asigurari de sanatate. Un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta in colaborare cu Link Resource, scoate in evidenta faptul ca 30% dintre romani nu stiu ce procent platesc pentru asigurare, iar 80% nu stiu ce drepturi au prin asigurarea de sanatate.

Care sunt aceste drepturi?

 • Asiguratul si poate alege medicul de familie, furnizorul de servicii medicale si casa de asigurari de sanatate.
 • Dreptul de a-si schimba medicul de familie (insa doar dupa un semestru de la data inscrierii la acesta)
 • Asiguratul are dreptul de a beneficia de tratament, dispozitive medicale si servicii medicale in conformitate cu prevederile legii in vigoare
 • Dreptul la confidentialitatea datelor personale si a istoricului medical
 • Dreptul de a beneficia de controale profilactice si de servicii de asistenta medicala preventive, folosite pentru depistarea precoce a afectiunilor si a bolilor
 • Dreptul de primi ingrijiri medicale la domiciliu
 • Dreptul de a beneficia de concedii medicale si indemnizatii de asigurari in conformitate cu prevederile legislative in vigoare
 • Dreptul de a primi tratament fizioterapeutic si de recuperare
 • Dreptul de a beneficia de servicii stomatologice de urgentaMai nou, sistemul asigurarilor de sanatate a fost completat de coplata. Aceasta reprezinta o suma cuprinsa intre 5 si 10 lei care va fi platita de pacienti la externarea din spital. Cuantumul acestei plati va fi stabilit de fiecare spital in parte. Societatile de asigurari calculeaza diferit pretul pentru asigurarea auto tinand cont de crieteriile enumerate mai devreme. Drept urmare, la calcularea pretului unui RCA se recomanda utilizarea unui calculator online.

Sunt scutiti de coplata pacientii din urmatoarele categorii:

 • pacientii internati in regim de urgenta
 • persoanele cu boli cronice
 • copii care au sub 18 ani
 • femeile gravide si lauze
 • pensionari care primesc o pensie sub 740 de lei
 • persoanele care au un handicap