021.9799
L-V: 09-20    S: 09-14

Asigurari auto

Piata de asigurari auto online din Romania s-a dezvoltat tot mai mult in ultimii ani. Ba chiar in ultima perioada, au existat campanii care sa promoveze aceasta initiativa si sa incurajeze romanii sa isi faca o asigurare online pentru a prinde incredere in acest mediu virtual. Conform declaratiei lui Valentin Radu, Director de Comunicare al companiei Pintilie Broker Asigurari sustine: -Pescarul nu pescuieste tot timpul in acelasi loc. Clientii nostri sunt suficient de vigilenti incat sa afle inainte de a-si face RCA-ul unde e cel mai avantajos tarif. De aceea intra pe internet si ne descopera. Insa, mai sunt si foarte multi romani care isi fac asigurarile RCA in necunostinta de cauza.

Asadar, romanii inca oscileaza si sunt nehotarati in ceea ce priveste modalitatea de a incheia o polita de asigurare. De aceea, trebuie informati si instruiti pentru a intelege exact faptul ca a cumpara o asigurare online nu pericliteaza in niciun fel autenticitatea acesteia, sau avantajele pe care le ofera. Dimpotriva, a cumpara o polita online presupune economisirea de timp si scuteste soferii de cautari indelungate si obositoare.

In randurile de mai jos, va vom prezenta pasii principali pentru a cumpara o polita de asigurare auto online, atat in cazul celei de tip CASCO, cat si celei de tip RCA.

Daca doriti o asigurare CASCO online, puteti sa va folositi in prima instanta de un calculator CASCO care sa va prezinte ofertele de pe piata. Dupa ce alegeti oferta cea mai avantajoasa pentru dumneavoastra, mai ramane doar sa comandati polita. Acest lucru se face usor si simplu, chiar si pentru cei mai neinitiati in domeniu.

Va trebui sa completati un formular cu datele personale (nume si prenume, adresa, CNP, data obtinerii permisului, date de contact) si cu datele ce tin de autovehicul (categorie, marca, model, numar de inmatriculare, serie sasiu, anul de fabricatie, numarul de kilometri parcursi, capacitatea cilindrica, puterea masurata in kw, data primei inmatriculari). Apoi, va trebui sa precizati domeniul de activitate in care este folosita masina (interes personal, taxi, paza, inchiriere, etc) si modul de plata dorit. Dupa completarea si trimiterea datelor, un agent de asigurari al brokerului la care ati apelat va va contacta pentru a stabili toate detaliile necesare politei solicitate.

In cazul unei polite de asigurare RCA, pasii sunt aproximativ similari cu cei ce trebuie urmati in cazul in care comandati o asigurare CASCO online. Puteti opta pentru un calculator RCA unde veti completa datelele cerute si veti afla preturile reale de la toate societatile de asigurari. Apoi mai ramane alegerea RCA-ului dorit si a unei modalitati de plata, urmata de confirmarea comenzii si livrarea politei RCA. Livrarea este de cele mai multe ori gratuita, in cazul in care firma are sediu in orasul dumneavoastra. Acest lucru este valabil si pentru asigurarile CASCO. Unele companii asigura livrarea gratuita chiar daca nu au sediul in orasul dumneavoastra.

In concluzie, daca doriti sa incheiati o asigurare CASCO sau RCA online, o puteti face increzatori, intrucat formalitatile sunt simple si accesibile oricui, si cel mai important, sunt mai rapide.

Ministerul de Interne a facut un studiu in ceea ce priveste evolutia numarului de accidente rutiere in Romania, si, din aceste date, a reiesit faptul ca, anual, circa 2500 de persoane isi pierd viata in astfel de imprejurari. Facand o comparatie trista, am putea spune ca, in fiecare an, dispare populatia unei localitati mici. Din acest motiv, la nivel international, s-a simtit nevoia acordarii unei mari atentii asigurarilor auto si in special asigurarii de raspundere civila pentru pagubele materiale si vatamarile corporale produse prin accidente de autovehicule.

Ca urmare, protejarea victimelor accidentelor de circulatie a devenit o problema de ordin social foarte importanta. In cele mai multe tari, s-a reglementat asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele si vatamarile corporale produse prin accidente de autovehicule, considerandu-se ca, prin implicatiile sale deosebite, o astfel de masura nu poate fi lasata la libera apreciere a fiecarui detinator de autovehicul. In tara noastra, societatile de asigurare ofera asigurari auto ieftine prin care putem despagubi material persoanele prejudiciate in caz de accident.

Astfel putem spune ca reglementarea acestei asigurari a fost determinata de:
- cresterea considerabila a numarului de autovehicule;
- intensificarea circulatiei pe arterele rutiere;
- cresterea riscului producerii accidentelor de circulatie care pot ameninta sanatatea si integritatea corporala, viata si bunurile persoanelor fizice si juridice.

Sunt obligate sa incheie asigurari auto si persoanele straine posesoare de autovehicule pe care le folosesc pe teritoriul tarii noastre, daca nu poseda documente internationale de asigurare valabile pe terioriul Romaniei sau valabilitatea acestora a expirat. Persoanele care patrund pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate se considera asigurate daca indeplinesc urmatoarele conditii:
- poseda documente internationale de asigurare;
- numarul de inmatriculare atesta existenta asigurarii potrivit conventiei bilaterale, incheiate intre Biroul asigurarilor de autovehicule din Romania si Biroul asigurarilor de autovehicule din tara de origine.

Cei care nu sunt obligati sa incheie asigurari auto sunt persoanele juridice si fizice pe timpul utilizarii autovehiculului pentru cursele de intreceri, raliuri si antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri.
Drepturile si obligatiile tale ca asigurat
Posesorii de autovehicule trebuie sa stie ca nu este suficient doar sa incheie asigurari auto ieftine, ci trebuie sa cunoasca drepturile si obligatiile ca asigurat. Principalele drepturi ca asigurat constau in posibilitatea de a modifica contractul, dreptul de a incheia asigurari suplimentare si dreptul de rascumparare. In acelasi timp, asiguratul are ca principale obligatii: plata primei de asigurare, obligatia de a informa asiguratorul in privinta modificarii circumstantelor care agraveaza riscul, obligatia de intretinere a obiectului asigurat in bune conditii, conform dispozitiilor legale in vigoare.

Dupa producerea evenimentului, principalul drept al asiguratului este acela de a incasa indemnizatia de asigurare, iar ca obligatii ii revin: combaterea efectiva a calamitatilor, pentru limitarea pagubei si salvarea bunurilor asigurate; pastrarea si paza bunurilor ramase, pentru prevenirea degradarilor ulterioare; avizarea asiguratorului, in termenele prevazute de conditiile de asigurare, cu privire la producerea evenimentului asigurat; participarea la constatarea riscului produs si a pagubei rezultate; furnizarea de acte si date referitoare la evenimentul asigurat; acordarea intregului sprijin pentru constatarea si evaluarea pagubelor.

In acest articol mi-am propus sa punem in discutie asigurarea RCA obligatorie si asigurarea auto facultativa CASCO.
Asigurarea RCA numita si asigurarea obligatorie auto se incheie pentru fiecare autovehicul care circula pe drumurile publice. Asigurarea de raspundere civila auto il despagubeste pe conducatorul auto de eventualele cheltuieli care ar rezulta in urma unui accident produs din vina lui altor masini, bunuri, respectiv vatamari corporale aduse unei persoane.

Orice persoana ce detine un autovehicul inmatriculat in Romania, fie ea juridica sau fizica ori PFA trebuie, conform legii, sa incheie o asigurare auto. Incheierea unei asigurari obligatorii RCA este interzisa numai daca vehiculele supuse inmatricularii au fost inregistrate in afara teritoriului tarii noastre.

Tot decizia nr 788/25.08.2008 prevede ca vehiculele ce urmeaza a fi inmatriculate in Romania sa fie asigurate numai daca potentialul asigurat prezinta documente legale care sa ateste ca formalitatile de inmatriculare sunt in curs de desfasurare si nu doar la nivel declarativ sau de intentie. (ex. Dovada platii taxei de poluare).

Ce tip pe vehicule pot fi asigurate Asigurarea RCA se poate face atat pentu autoturismul personal sau de serviciu, cat si pentru motociclete, tractoare rutiere, masini de mare tonaj, remorci, semiremorci si atase, cat si pentu autovehiculele care transporta persoane (autobuz, autocar, maxi-taxi, troleibuz).

O asigurare auto se alege in functie de pret, dar si in functie de calitatea serviciilor oferite de catre firma asiguratoare sau de siguranta care ti-o transmite societatea emitenta de asigurari.
La fel ca in cazul unei asigurari pentru locuinta unde se incheie un contract impus prin lege sau unul ales de client, si in cazul asigurarii auto exista RCA obligatoriu sau asigurare facultativa CASCO.
Daca in cazul unui RCA, clientii cauta un pret cat mai ieftin, pentru asigurarile CASCO, fiecare proprietar decide suma pe care este dispus sa o plateasca pentru masina sa.
Pentru orice proprietar de autoturism, cumpararea unei asigurari auto este o necesitate, daca nu o obligatie. Atunci cand se produce un accident, iar astfel de fenomene se produc zilnic, sau cand are loc un furt de masini, asigurarea auto acopera daunele sau pagubele produse.

La urmatoarele sectii de politie din Bucuresti se constata accidentele de circulatie mai usoare:
021.311.20.21 - Calea Grivitei nr 355-357
021.255.24.33 - Str. Masina de Paine
021.324.50.15 - Str. Stefan Nicolae Nr.2-4
021.323.30.30 - Str. Candianu Popescu Nr.57
021.323.30.30 - Str. Candianu Popescu Nr.57
021.434.01.88 - Str. Dezrobirii Nr.37
Pentru orice eventualitate, poti contacta Brigada de Politie rutiera la urmatorul numar de telefon: 021.323.30.30.
Daca vrei o asigurare ieftina, poti opta pentru asigurarea RCA obligatorie. Dar daca doresti ca toate daunele sa fie acoperite, indiferent de severitatea evenimentului auto, cel mai potrivit este sa inchei o asigurare CASCO. O a treia varianta este sa optezi pentru ambele tipuri de asigurari.
Contacteaza RCA Ieftin de luni pana duminica
Toate informatiile necesare despre cele doua tipuri de asigurari (obligatorii si facultative) le aflati accesand site-ul urmator http://www.rca-ieftin.com/. Pe langa calculatorul RCA care compara preturile intre firmele asiguratoare, aveti o multime de intrebari cu un raspuns clar si precis la sectiunea Intrebari asigurari.
De la noi aflati tot ce trebuie sa stiti despre suma asigurata, despre daunele acoperite de asigurarea RCA, cat si despre despagubiri.
mergi sus