Asigurari de viata

Esti preocupat de viitorul copilului tau?
Asigura-i copilului tau un start bun in viata, accesul la studii, bani pentru casatorie sau deschiderea primei afaceri, acum este momentul.

Avantajele unei astfel de asigurari sunt:
1. Unicul beneficiar este copilul.
2. Siguranta financiara pentru copil la maturitatea contractului.
3. Acoperirea costurilor studiilor (renta de studii pe perioade de 4-6 ani.
4. Dota pentru casatorie.
5. Garantarea unei sume pentru prima afacere, primul apartament, prima masina.
6. Optiunea protectiei suplimentare pentru intreaga familie (interventii chirurgicale, spitalizare, facturi, arsuri, afectiuni grave).
7. Polita se poate incheia in RON sau EURO.
8. Prima minima: 40 RON/luna, adica valoarea alocatiei de stat pentru copii.
Asigurarile de viata pe intelesul tuturor

CE ESTE O ASIGURARE DE VIATA?
Asigurarea de viata este o metoda de a oferi siguranta financiara unui individ sau familiei sale. Polita de asigurare de viata poate acoperi cheltuieli survenite in urma unor evenimente neprevazute cum ar fi accidente, boli sau chiar deces. Dar exista si asigurari de viata care ofera sprijin financiar precum pensii sau rente.

CINE POATE INCHEIA ASIGURARI DE VIATA?
Asigurarile de viata pot fi incheiate de orice persoana care doreste sa beneficieze de siguranta financiara in cazul unor evenimente neprevazute sau pentru a-si asigura un nivel de trai mai bun dupa iesirea la pensie.

CE TIPURI DE ASIGURARI DE VIATA EXISTA?
In principu, exista patru tipuri de asigurari de viata:
1. Asigurarea de viata clasica care acopera doar riscul de deces al asiguratului. Acest tip de asigurare are pretul cel mai mic.
2. Asigurari de viata cu acumulare de capital pentru copii. Acest tip de asigurare ofera posibilitatea primirii unei rente lunare pe timpul studiilor, sau a unei sume fixe la expirarea politei de asigurare.
3. Asigurari de viata cu specific de investitie. Aceste tipuri de asigurari de viata combina partea de asigurare in caz de deces cu posibilitatea de investii financiare in fonduri administrate de experti de risc.
4. Asigurari de viata cu plan de economisire. In acest caz, asiguratul poate opta sa primeasca o pensie suplimentara dupa implinirea vastei de pensionare. Daca asiguratul este in viata dupa expirarea politei, atunci el va primi toata suma asigurata sau o renta lunara pana la sfarsitul vietii.

Asigurari deces accident - asigurarea de viata si de ce este ea importanta
Motive pentru achizitionarea unei polite de asigurare pot fi numeroase si asta datorita naturii bunurilor ce sunt asigurate, rezultatele fiind palpabile si masurabile. Prin urmare, multi se gandesc la protectia bunurilor din proprietate, conservarea investitiilor, protectia afacerii, compensatii financiare in cazul spitalizarii, protectia medicala pe timpul calatoriilor si multe altele, insa putini se gandesc la importanta unei asigurari in caz de deces.

Asigurari deces accident sunt in general incheiata de companii pentru angajatii lor. Genul acesta de asigurari sunt incheiate in principiu de organizatii pentru angajatii care sunt predispusi unui risc de accidente, dar si corporatiile mari incheie asigurari de deces din accident.

Cu toate acestea, utilitatea unei asigurari deces accident nu se poate vedea doar in cazul unei meserii riscante, ci si in viata de zi cu zi. Cresterea numarului de accidente pe autostrazi sau a accidentelor naturale fac ca o asigurare de viata sa devina extrem de importanta, asigurand protectia la o serie de riscuri, naturale sau tehnice.

Asigurarea de viata ajunge sa fie un mijloc de protectie financiara a unei persoane si a familiei sale. Este adevarat ca ea creeaza un venit suplimentar si nu multi il vad ca pe o prioritate, insa in urma unui accident, acel ajutor ajunge sa fie de nepretuit.

Asigurarea de viata reprezinta un fel de protectie pentru cei dragi in momentul in care se intampla pierderea intretinatorului financiar. Mai mult decat atat, in momentul pensionarii, iti va asigura o pensie mai mare pentru a te bucura de batranete.

In cadrul unei asigurari de viata intra si asigurari de deces din accident, insa ele pot fi vazute si ca asigurari suplimentare. La o polita de asigurare de viata se mai pot adauga si alte clauze suplimentare pentru a putea acoperi o arie mai larga de accidente, prin urmare, la suma de baza, se mai percepe o alta suma pentru orice fel de asigurare suplimentara.

Asigurarile de deces din accident pot fi de trei tipuri:
Asigurarea de viata amanata - presupune ca asiguratul sa se stinga din viata dupa data din contract pentru a obtine intreaga suma.
Asigurarea de viata intreaga - spre deosebire de cea amanata, asigura intreaga suma indiferent de momentul producerii decesului.

Un alt tip de asigurare ar fi si cea temporara. Este cea mai raspandita printre asigurati si presupune ca ei sa-si primeasca o suma fixa daca decedeaza in perioada stabilita in contract. In ceea ce priveste suma investita, se stie ca valoarea ei finala creste odata cu cat prima este mai mare. De asemenea, prima de asigurare se stabileste in functie de suma asigurata, durata contractului, dar si varsta persoanei si riscurile sale de a se imbolnavi.

In functie de aceste aspecte, se stabileste exact suma investita in asigurarea de viata si in asigurarile de deces din accident. In stabilirea sumei asigurate, trebuie sa se ia in calcul cat ii va reveni familiei la final, luand in calcul presupusele cheltuieli zilnice, de scolarizare a copiilor, de imprumuturi si alte activitati ce necesita o investitie financiara.

1. Ce este asigurarea de viata?
2. De ce am nevoie de asigurare de viata?
3. Care sunt primii pasi?
4. Cum aleg asigurarea de viata potrivita pentru mine?
5. Cat ma costa?
6. Cum afecteaza starea mea de sanatate costul asigurarii?
7. De ce se cer date despre sanatatea mea?
8. Este adevarat ca activitatea si hobby-urile mele pot afecta pretul asigurarii?
9. Trebuie reactualizata asigurarea de viata?
10. La care companie sa apelez?
11. Care sunt tipurile de asigurari de viata?

1. Ce este asigurarea de viata?
Prin asigurarea de viata oferiti protectie financiara familiei dupa moartea dumneavoastra. Este un contract prin care asiguratorul se obliga la plata unei sume de bani beneficiarilor in cazul decesului dumneavoastra. Pretul asigurarii - prima de asigurare - depinde de mai multi factori: varsta, starea de sanatate, ocupatia, sexul, suma asigurata.

2. De ce am nevoie de asigurare de viata?
Aveti nevoie de asigurare de viata daca va aflati intr-una dintre urmatoarele ipostaze:
sunteti casatorit(a)
aveti copii in intretinere
aveti parinti sau rude in intretinere
doriti sa protejati financiar pe cineva drag

Suma pe care beneficiarii dumneavoastra o vor primi ii poate ajuta la:
achitarea cheltuielilor de inmormantare
va inlocui venitul dumneavoastra si va ajuta familia sa-si mentina standardul de viata
va proteja propietatea familiei prin achitarea ratelor catre banci
asgigurarea educatiei copilului
asgigurarea unui venit suplimentar partenerului (partenerei) de viata

3. Care sunt primii pasi?
Cand sunteti hotarat sa va cumparati o asigurare de viata trebuie sa va adresati unui agent de asigurari.
Documentati-va despre tipurile de asigurari de viata existente, pentru a alege "produsul" care corespunde cel mai bine nevoilor dumneavoastra.
Sunati agentul de asigurare, care se va deplasa la dumneavoastra, va culege date despre sanatatea, ocupatia, varsta, nevoile de asigurare. Pe baza acestora veti primi o "oferta de asigurare". Este indicat sa apelati la mai multe societati de asigurare pentru a compara serviciile oferite si pretul acestora.
Este posibil sa fiti rugat sa va prezentati la medicul desemnat de societatea de asigurare pentru o examinare amanuntita.
Daca examenul medical este afirmativ, agentul va intocmi contractul de asigurare si in cazul in care sunteti de acord puteti semna.

4. Cum aleg asigurarea de viata potrivita pentru mine?
Inainte sa cumparati o asigurare de viata raspundeti la urmatoarele intrebari:
Care este suma de bani de care ar avea nevoie familia mea pentru a achita cheltuielile zilnice, dar si cele de lunga durata, fara ca aceste cheltuieli sa ii afecteze stabilitatea financiara?
Pe langa protectia financiara a familiei pentru ce mai am nevoie de asigurare de viata?
Care companie imi ofera cele mai bune oferte?

Nu uitati ca, desi asigurarea de viata pe termen prestabilit ofera doar protectie in cazul decesului, celelalte tipuri, cum ar fi asigurarea mixta, de zestre, de tip student, de ipoteca, ofera si posibilitatea economisirii. Inainte sa semnati contractul de asigurare cereti oferte de la mai multe companii, dar nu uitati ca pretul nu este singurul factor decisiv, trebuie sa luati in considerare si optiunile sau serviciile oferite.

5. Cat ma costa?
Pretul primei de asigurare depinde de mai multi factori:
varsta
sex
starea de sanatate
activitatea profesionala
hobby-uri
tipul de asigurare ales

6. Cum afecteaza starea mea de sanatate costul asigurarii?
Starea dumneavoastra generala de sanatate - inaltimea, greutatea, trecutul medical al dumneavoastra, al familiei, faptul ca sunteti fumator sau nu, pot afecta costul asigurarii dumneavoastra. Nu toate persoanele sunt eligibile pentru a fi asigurate. Un examen medical detaliat va determina daca sunteti asigurabil sau nu. Majoritatea persoanelor sunt. Chiar daca nu sunteti intr-o stare de sanatate perfecta - majoritatea nu este - tot puteti sa obtineti o polita de asigurare la un pret bun.

7. De ce se cer date despre sanatatea mea?
Avand o viziune clara asupra starii dumneavoastra de sanatate, compania de asigurari va poate include intr-una dintre categoriile de asigurare existente. Cand cumparati o asigurare sunteti inclusi intr-un grup constand din persoane cu riscuri asemanatoare. Grupul reprezinta un rating, care va ajuta societatea de asigurari in determinarea nivelului primei de asigurare. Informatiile colectate sunt confidentiale.

8. Este adevarat ca activitatea si hobby-urile mele pot afecta pretul asigurarii?
Tipul activitatii prestate reflecta riscurile la care sunteti supusi. De regula cele mai multe activitati implica riscuri minore, dar sunt si exceptii, precum: pilotarea, scuba diving, lucrul in mediu toxic, calatoriile dese in anumite zone ale lumii, etc. Daca riscurile la care sunteti supusi sunt mari si prima de asigurare va fi mai mare.

9. Trebuie reactualizata asigurarea de viata?
Cand v-ati cumparat asigurarea de viata probabil ca situatia financiara era diferita de cea de azi. Daca intre timp in viata dumneavoastra s-au petrecut evenimente majore, probabil ca asigurarea trebuie reevaluata pentru ca nu corespunde noilor nevoi. Evenimente majore care conduc la necesitatea reevaluarii asigurarii sunt:
casatoria, divortul
cumpararea unei locuinte
nasterea unui copil
apelarea la un credit pe termen lung
infiintarea unei afaceri

10. La care companie sa apelez?
Daca, inainte sa luati o decizie, doriti sa va informati despre companii, noi va punem la dispozitie o prezentare despre fiecare companie de asigurare in parte.

11. Care sunt tipurile de asigurari de viata?
Tipurile de asigurare de viata sunt urmatoarele:
Asigurarea de viata pe termen prestabilit, limitat. Este cea mai ieftina si simpla forma de asigurare. Este ieftina pentru ca acopera un singur risc: cel de deces. Beneficiarul primeste suma asigurata daca asiguratul decedeaza in perioada valabilitatii contractului. Daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, asiguratorul este exonerat de orice obligatie. Astfel, aceasta asigurare nu ofera posibilitatea economisirii. Prima de asigurare se plateste periodic de catre asigurat, iar in cazul producerii riscului asigurat beneficiarul primeste suma asigurata.
Asigurarea de viata pe termen limitat. Si prin aceasta se asigura un singur risc: cel de deces. Diferenta consta in faptul ca primele de asigurare se platesc pana la varsta de pensionare si daca asiguratul implineste varsta precizata va primi suma asigurata.
Asigurarea mixta. Este cea mai atractiva forma de asigurare de viata pentru ca ofera pe de o parte protectie financiara, dar si posibilitatea de a economisi. Prin aceasta se acopera atat riscul de deces, cat si cel de supravietuire. In cazul in care asiguratul decedeaza inaintea expirarii politei, beneficiarul primeste suma asigurata, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, acestuia i se va plati suma asigurata. Polita se incheie pe o durata prestabilita cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca o anumita varsta la expirarea contractului (de regula 75 de ani).
Asigurarea de tip student. Se incheie pe o perioada prestabilita (de cel putin 8-10 ani). Asiguratul se obliga la plata primelor pana la inceperea studiilor beneficiarului, prime din care se vor creea fonduri pentru perioada de studiu. Suma asigurata se va plati sub forma de rente sau integral la inceputul studiilor. Daca beneficiarul decedeaza in perioada platii rentelor suma va fi incasata de catre asigurat. Daca decesul beneficiarului are loc in perioada de plata a primelor asigurarea se transforma in asigurare mixta de viata pentru asigurat.
Asigurarea de tip zestre. Diferenta fata de asigurarea de tip student consta in faptul ca suma asigurata se va acorda tinerilor dupa casatorie sau la o anumita varsta si suma asigurata se va primi integral. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma asigurata la momentul stabilit in contract, iar daca beneficiarul decedeaza asigurarea devine una mixta pentru asigurat.
Asigurarea de ipoteca. Ea este solicitata in cele mai multe cazuri de catre banci pentru acoperirea creditelor necesare pentru cumpararea unui teren sau a unei locuinte.
Renta viagera. In functie de plata indemnizatiei exista doua tipuri de rente: renta cu rata fixa si renta viagera. In cazul rentei cu rata fixa indemnizatia se plateste indiferent daca asiguratul este sau nu in viata. In cazul rentei viagere, asiguratul, sau daca asigurarea se face pentru mai multe persoane, cel putin unul dintre asigurati trebuie sa fie in viata. Renta se acorda in general trimestrial.

12. Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?
13. Ce este propietatea personala?
14. La ce suma sa-mi asigur locuinta?
15. Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?
16. Care sunt tipurile de asigurari de bunuri si locuinte?

12. Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?
Este un contract prin care va protejati locuinta si/sau bunurile impotriva riscurilor convenite cu asiguratorul. In unele cazuri asigurarea de locuinte este obligatorie.

13. Ce este propietatea personala?
Proprietatea personala este reprezentata de obiectele care nu constituie un element permanent al casei/locuintei dumneavoastra. Ele sunt: mobila, imbracamintea, electronicele, electrocasnicele, etc.

14. La ce suma sa-mi asigur locuinta?
Pentru a va asigura locuinta si bunurile la o suma reala trebuie sa aveti in vedere doua aspecte:
Continutul locuintei: incercati sa calculati cat v-ar costa sa inlocuiti tot ceea ce aveti in casa in cazul in care acestea ar fi distruse. Probabil veti fi surprins de cat de mult valoreaza continutul casei dumneavoastra.
Valoarea constructiei: in cazul producerii evenimentului asigurat casa/locuinta dumneavoastra va trebui renovata sau reconstruita, ceea ce implica multe costuri. Evaluarea corecta a acestora va ajuta sa va asigurati proprietatea la o suma reala.
15. Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?
Depinde de valoarea bijuteriilor si de compania de asigurare. Sunt companii la care bijuteriile pana la o anumita valoare sunt asigurate prin polita de baza. In caz contrar ele se asigura la cererea asiguratului in schimbul unei prime suplimentare.

16. Care sunt tipurile de asigurari de bunuri si locuinte?
Puteti opta pentru asigurare simpla sau completa:
Asigurarea de baza este cea de locuinte si/sau bunuri
Asigurarea simpla: prin ea se asigura locuinta si/sau bunurile.
Asigurarea completa cu urmatoarele optiuni:
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea membrilor familiei pentru accidente
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea de raspundere civila fata de terti

17. Ce este asigurarea RCA?
18. Cine are nevoie de aceasta polita?
19. Pe ce perioada se incheie asigurarea?
20. Ce despagubiri se acorda?
21. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?
22. Ce se intampla daca vand masina pentru care am platit RCA pe un an intreg?
23. Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?

17. Ce este asigurarea RCA?
RCA este o asigurare de raspundere civila auto obligatorie prin care se acopera prejudiciul cauzat tertilor provocat prin accidente de autovehicule.

18. Cine are nevoie de aceasta polita?
RCA este obligatorie pentru persoanele fizice si juridice care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, pentru persoanele straine care circula pe teritoriul tarii cu masini inmatriculate in strainatate dar care nu au asigurare de raspundere civila sau persoanele straine ale caror asigurare expira pe durata sederii lor in tara.

19. Pe ce perioada se incheie asigurarea?
Polita poate fi incheiata pe 6 sau 12 luni.

20. Ce despagubiri se acorda?
Despagubirea trebuie sa acopere valoarea daunelor cauzate tertilor in urma unui accident rutier, precum si cheltuielile de judecata.
In cazul vatamarii corporale sau a decesului despagubirea se acorda doar persoanelor aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul sau persoanelor care se aflau in autovehiculul cauzator de accident, daca acestia nu erau transportati in baza unui raport contractual cu propietarul autoturismului.
De asemenea, in cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, despagubirea se acorda pentru bunurile aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul si pentru bunurile care se aflau in autovechiculul cauzator de accident cu conditia ca ele sa nu fi fost transportate in baza unui raport contractual sau sa nu fie proprietatea persoanei cauzatoare de accident.
Despagubirea se acorda si in cazul in care soferul vinovat de producerea accidentului este altul decat persoana asigurata.
Despagubirea se acorda si in cazul in care partile vatamate sau pagubite au resedinta sau domiciliul in strainatate.

21. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?
In cazul in care ati pierdut polita trebuie sa va adresati societatii sau sucursalei la care ati incheiat asigurarea si, dupa identificare, aceasta va va emite un duplicat.
22. Ce se intampla daca vand masina pentru care am platit RCA pe un an intreg?
Daca in perioada de valabilitate nu s-au platit si nu se datoreaza despagubiri veti primi banii pentru diferenta de prima.

23. Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?
Incepand din data de 1 Ianuarie 2007 pentru a calatori cu autoturismul in afara tarii aveti nevoie doar de asigurarea de raspundere civila auto.

24. Ce fel de autovehicule se pot asigura?
25. Care sunt riscurile acoperite?
26. Cum se stabileste suma asigurata?
27. Sunt asigurat CASCO, am nevoie si de asigurarea RCA?
28. Ce este fransiza?
24. Ce fel de autovehicule se pot asigura?
Pot fi asigurate autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania apartinand persoanelor juridice sau fizice cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei.

25. Care sunt riscurile acoperite?
In general se acopera urmatoarele riscuri: furt, zgarieturi, ciocniri, loviri, rasturnari, incendiu, explozie, caderea unor corpuri pe autovehicul, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, afumare, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau gheata.

26. Cum se stabileste suma asigurata?
Suma asigurata trebuie sa reflecte valoarea reala a masinii, ea reprezinta despagubirea maxima ce se acorda in urma producerii evenimentului asigurat. Suma asigurata la care poate fi asigurat autoturismul este diferenta dintre valoarea de nou a masinii si uzura. Pentru a determina valoarea autoturismelor pana la 1 an vechime, aflate la primul proprietar se considera valoarea de nou ca fiind valoarea de factura. Pentru celelalte autoturisme se scade uzura din valoarea de nou. Fiecare societate de asigurare are standardele proprii de uzura.

27. Sunt asigurat CASCO, am nevoie si de asigurarea RCA?
Da, CASCO este o asigurare facultativa, iar RCA este obligatorie.

28. Ce este fransiza?
Franzia este o parte a daunei suportate de catre asigurat. Fransiza sporeste grija asiguratului fata de masina. In cazul fransizei asigurarea devine mai ieftina.

29. Ce este cartea verde?
30. Aplicabilitate carte verde.
31. Ce riscuri sunt acoperite?
32. Despagubiri carte verde.
33. Valabilitatea asigurari carte verde.
29. Ce este cartea verde?
Asigurarea "Carte Verde" este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.

30. Aplicabilitate carte verde.
Polita de asigurare "Carte Verde" poate fi incheiata de persoanele fizice si juridice ce detin autovehicule inmatriculate in Romania. Asigurarea de Raspundere Civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule in afara teritoriului Romaniei (Carte Verde) este obligatorie pentru toate autovehiculele care depasesc granitele Romaniei in interes personal sau de afaceri.

31. Ce riscuri sunt acoperite?
Asigurarea "Carte Verde" acopera prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule care au loc pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare "Carte Verde".

32. Despagubiri carte verde.
In cazul producerii riscurilor asigurate se acorda despagubiri pentru:
sumele datorate tertelor persoane pagubite ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului, precum si avarierii ori distrugerii unor bunuri printr-un accident produs de autovehiculul asigurat.
cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca asiguratul a fost obligat de despagubire.
33. Valabilitatea asigurari carte verde.
Asigurarea este valabila pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare Carte Verde, semnatare ale conventiei BAAR. Acest tip de asigurare se incheie pentru perioade de timp exact delimitate.

Este mai ieftin daca achit prima de asigurare intr-o singura transa?
Practica din Romania arata ca pentru achitarea sumei integrale a primei de asigurare intr-o singura transa exista o anumita reducere, care variaza de la o companie de asigurare la alta.

Cand si pe cat timp poate fi incheiata o asigurare facultativa a locuintei?
O asigurare facultativa a locuintei poate fi incheiata in orice perioada a anului. De obicei, astfel de polite sunt achizitionate pe 12 luni, insa se pot incheia si pe perioade mai scurte de timp.

Cat costa o asigurare facultativa a locuintei?
Primele de asigurare practicate de societatile de asigurare din Romania variaza intre 0.1-0.4% din valoarea locuintei si a bunurilor. Pentru un apartament in valoare de 50 000 euro, prima porneste de la cateva zeci de euro pe an pana la cateva sute.

Cum aleg o asigurare facultativa a locuintei?
Asigurarea facultativa a locuintei trebuie aleasa in functie de riscurile pe care vreti ca aceasta sa le acopere pentru ca locuinta dumneavoastra sa fie asigurata. Oferta, gama de riscuri acoperita de produsele lansate de asiguratori pe piata romaneasca este foarte bogata. Nu trebuie neglijat insa nici aspectul tarifelor, deoarece cu cat o polita acopera mai multe riscuri, cu atat tariful va fi mai ridicat, insa si gradul de protectie al casei asigurate creste. Pentru a obtine un raport riscuri acoperite-cost cat mai bun, nu ezitati sa apelati la un consultant specializat, la un broker.

Este obligatoriu sa-mi asigur locuinta?
Da, incepand cu 15 iulie 2010 a intrat in vigoare Legea Asigurarii Obligatorii a Locuintelor, legea 260/2008. Astfel, toate cladirile cu destinatia de locuinta din Romania trebuie asigurate, in caz contrar proprietarii vor fi amendati potrivit legii.

Ce este fransiza?
Fransiza este suma pe care asiguratul o va suporta din propriul buzunar la producerea unei daune. Avantajul asigurarilor cu fransiza este ca acestea reduc valoarea primei de asigurare, adica asiguratul plateste mai putin.

Ce reprezinta o asigurare medicala pentru strainatate?
Prin aceasta, Asiguratorul acopera cheltuielile medicale (tratamentul medical de urgenta) si chiar cele de repatriere, necesare a fi efectuate de Asigurat ca urmare a unui accident sau a unei imbolnaviri subite survenite in timpul calatoriei in strainatate. Acoperirea prin asigurare este valabila pentru tarile mentionate in polita si in limita sumelor asigurate stabilite prin aceasta.

Care sunt tipurile de asigurari de bunuri si locuinte?
Puteti opta pentru asigurare simpla sau completa:
Asigurarea de baza este cea de locuinte si/sau bunuri
Asigurarea simpla: prin ea se asigura locuinta si/sau bunurile.
Asigurarea completa cu urmatoarele optiuni:
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea membrilor familiei pentru accidente
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea de raspundere civila fata de terti
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea de raspundere civila fata de terti+ asigurarea membrilor familiei pentru accidente.
Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?
Depinde de valoarea bijuteriilor si de compania de asigurare. Sunt companii la care bijuteriile pana la o anumita valoare sunt asigurate prin polita de baza. In caz contrar, ele se asigura la cererea asiguratului in schimbul unei prime suplimentare.

Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?
Este un contract prin care va protejati locuinta si/sau bunurile impotriva riscurilor convenite cu asiguratorul. In unele cazuri asigurarea de locuinte este obligatorie.

Cum stabilesc suma pentru care doresc sa imi asigur locuinta?
Suma asigurata este data de valoarea de piata sau de valoarea de inlocuire.
Pentru apartamente se foloseste valoarea de piata din momentul incheierii politei, adica suma cu care se vinde un apartament cu aceleasi caracteristici si din aceeasi zona.
Pentru case se foloseste valoarea de inlocuire si reprezinta costul construirii (la preturile uzuale de piata) a unei cladiri noi, avand caracteristici constructive si functionale similare cu cea asigurata

De ce exista diferente de tarife atat de mari intre societatile de asigurare?
Piata asigurarilor este libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret. In functie de politica de dezvoltare, de categoria sociala si categoria de risc vizate, apar preturi diferite. De fiecare data cand vezi o diferenta mare de pret, trebuie avute in vedere conditiile de asigurare si despagubire, reputatia, bonitatea financiara si reasiguratorii pe care societatile de asigurare comparate ii au.

Vreau sa inchei polita prin voi, cum procedez?
Foarte simplu. Ai 2 variante: fie vii la una dintre agentiile noastre (vezi la contact unde ne gasesti si programul), fie completezi formularul online de comanda si venim noi la tine, oriunde in Bucuresti. Iar daca nu esti din Bucuresti, iti vom trimite polita printr-un curier rapid si vei intra in posesia ei in 24 de ore.

Polita mea este valabila, de exemplu, intre 03.01.2011 - 02.01.2012. Care este ultima zi asigurata?
Ultima zi in care polita este valabila este 02.01.2012.

Daca am pierdut polita de asigurare ce trebuie sa fac?
Sa te adresezi societatii la care a fost incheiata polita pentru a va emite un duplicat. Daca este incheiata prin intermediul nostru, ia legatura cu noi si rezolvam instantaneu!

Doresc sa mi se aduca polita, cand platesc?
Fie ca venim noi la tine sau vii tu la noi, poti achita in numerar, prin ordin de plata, prin card sau online prin online payment.

Se poate plati cu cardul in agentie?
Desigur, in toate agentiile se poate plati cu cardul.

Ce avantaj am daca am si Casco si RCA la aceeasi societate?
Singurul avantaj este ca vei beneficia de extinderea asigurarii CASCO si pentru riscul de furt, gratis, in afara teritoriului Romaniei.

1. Ce este asigurarea de viata?
Asigurarea de viata este un contract incheiat cu o societate de asigurari in care asiguratorul se angajeaza sa sa plateasca unui beneficiar desemnat o suma de bani la decesul persoanei asigurate, asiguratorul platind in schimb o prima de asigurare. Pretul acesteia depinde de mai multi factori: varsta, starea, de sanatate, ocupatia, sexul.
Asigurarea de viata este un contract incheiat cu o societate de asigurari in care asiguratorul se angajeaza sa sa plateasca unui beneficiar desemnat o suma de bani la decesul persoanei asigurate, asiguratorul platind in schimb o prima de asigurare. Pretul acesteia depinde de mai multi factori: varsta, starea, de sanatate, ocupatia, sexul.

2. De ce am nevoie de asigurare de viata?
Avantajul asigurarii de viata este ca decesul persoanei asigurate nu va aduce dificultati financiare persoanelor apropiate acestuia. Aveti nevoie de asigurare de viata daca :
- aveti sot/nevasta
- aveti copii sau parinti in intretinere
- doriti sa sprijiniti financiar pe cineva

Suma pe care beneficiarii dumneavoastra o vor primi ii poate ajuta la:
achitarea costurilor de inmormantare
va inlocui venitul dumneavoastra lunar, astfel incat familia isi va pastra standardul de viata
va ajuta familia sa achite ratele catre banci
va asgigurare educatia viitoare a copilului
va asgigurara unui venit suplimentar sotului/sotiei

3. Care sunt primii pasi?
Mai intai, documentati-va despre tipurile de asigurari de viata existente, pentru a alege "produsul" cel mai potrivit nevoilor dumneavoastra.Dupa ce v-ati hotarat sa cumparati o asigurare de viata trebuie sa luati legatura cu un agent de asigurari. Acesta se va deplasa la dumneavoastra, va culege date despre sanatatea, ocupatia, varsta, nevoile de asigurare.

Pe baza acestora veti primi o "oferta de asigurare". Este recomandat sa apelati la mai multe societati de asigurare pentru a putea compara serviciile oferite si pretul acestora. Societatile de asigurare va pot cere o examinare amanuntita la medicul desemnat de societatea respectiva. In cazul in care examenul medical este afirmativ, agentul va intocmi contractul de asigurare daca dumneavoastra sunteti de acord.

4. Cum se alege o asigurare de viata?
Inainte sa cumparati o asigurare de viata trebuie sa va ganditi la ce suma de bani ar avea nevoie familia dumneavoastra pentru a achita cheltuielile zilnice si cele de lunga durata, fara ca aceste cheltuieli sa ii afecteze stabilitatea financiara dar si la alte motive pentru care aveti nevoie de o sasiguare de viata in afara de protectia financiara a familiei si la suma de bani pe care va permitei sa o platiti pentru polita de asigurare. Apoi trebuie sa vedeti care este compania care va ofera cele mai bune oferte.

Asigurarea de viata pe termen fix va ofera protectie numai in cazul decesului insa exista si alte tipuri de asigurari care ofera si posibilitatea economisirii, ex: asigurarea mixta, de zestre, de tip student, de ipoteca,. Inainte sa semnati contractul de asigurare cereti oferte de la mai multe companii, dar nu uitati ca pretul nu este singurul factor decisiv, trebuie sa aveti in vedere si serviciile oferite.

5. Cat costa o asigurare de viata?
Pretul primei de asigurare depinde de mai multi factori:
varsta
sex
starea de sanatate
locul de munca
ocupatii in timpul liber
tipul de asigurare ales

6. Cum influenteaza sanatatea mea costul politei de asigurarare?
Pretul asigurarii este influentat de starea dumneavoastra generala de sanatate - inaltimea, greutatea, trecutul medical al dumneavoastra, al familiei, faptul ca sunteti fumator sau nu. Nu toate persoanele pot beneficia de asigurare . Un examen medical detaliat va determina daca sunteti asigurabil sau nu. Majoritatea persoanelor , chiar daca nu sunt intr-o stare de sanatate perfecta pot obtine o polita de asigurare la un pret bun.

7. De sunt nevoit sa dau date legate de starea mea de sanatate?
Societatea de asigurari va poate include intr-una dintre categoriile de asigurare avand o imagine clara asupa starii dumneavoastra de sanatate. Informatiile colectate sunt confidentiale Atunci cand achizitionati o polita de asigurare de viata sunteti inclusi intr-un grup format din persoane cu riscuri asemanatoare. Acest grup va ajuta societatea de asigurari in determinarea nivelului primei de asigurare.

8. Este adevarat ca munca si acitivitatile din timpul liber pot ridica pretul asigurarii?
In functie de tipul activitatii prestate suntei expusi la anumite riscuri. Daca riscurile la care sunteti supusi sunt mari (de exemplu spoturi extreme, lucrul in mediul toxic, calatoii inanumite zone ale lumii)si prima de asigurare va fi mai mare.

9. Asigurarea de viata necesita reactualizare?
In cazul in care in viata dumneavoastra s-au petrecut evenimente majore, iar situatie financiara este diferita ata de momentul in care ati cumparat asigurarea, probabil ca aceasta trebuie reevaluata pentru a corespunde noilor nevoi. Evenimente importante care duc la necesitatea reactualizarii unei asigurari de viata sunt:
casnicia, divortul
achizitionarea unei locuinte
nasterea unui copil
incheierea unui credit pe termen lung
inceperea unei afaceri

10. Care este cea mai buna companie?
Pentru a putea lua o decizie corecta, va punem la dispozitie o prezentare despre fiecare societate de asigurare in parte.

11. Care sunt tipurile de asigurari de viata?
Tipurile de asigurare de viata sunt urmatoarele:
Asigurarea de viata pe termen prestabilit, limitat. Este cea mai ieftina si simpla forma de asigurare. Este ieftina pentru ca acopera un singur risc: cel de deces. Beneficiarul primeste suma asigurata daca asiguratul decedeaza in perioada valabilitatii contractului. Daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, asiguratorul este exonerat de orice obligatie. Astfel, aceasta asigurare nu ofera posibilitatea economisirii. Prima de asigurare se plateste periodic de catre asigurat, iar in cazul producerii riscului asigurat beneficiarul primeste suma asigurata.

Asigurarea de viata pe termen limitat. Si prin aceasta se asigura un singur risc: cel de deces. Diferenta consta in faptul ca primele de asigurare se platesc pana la varsta de pensionare si daca asiguratul implineste varsta precizata va primi suma asigurata.

Asigurarea mixta. Este cea mai atractiva forma de asigurare de viata pentru ca ofera pe de o parte protectie financiara, dar si posibilitatea de a economisi. Prin aceasta se acopera atat riscul de deces, cat si cel de supravietuire. In cazul in care asiguratul decedeaza inaintea expirarii politei, beneficiarul primeste suma asigurata, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, acestuia i se va plati suma asigurata. Polita se incheie pe o durata prestabilita cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca o anumita varsta la expirarea contractului (de regula 75 de ani).

Asigurarea de tip student. Se incheie pe o perioada prestabilita (de cel putin 8-10 ani). Asiguratul se obliga la plata primelor pana la inceperea studiilor beneficiarului, prime din care se vor creea fonduri pentru perioada de studiu. Suma asigurata se va plati sub forma de rente sau integral la inceputul studiilor. Daca beneficiarul decedeaza in perioada platii rentelor suma va fi incasata de catre asigurat. Daca decesul beneficiarului are loc in perioada de plata a primelor asigurarea se transforma in asigurare mixta de viata pentru asigurat.

Asigurarea de tip zestre. Diferenta fata de asigurarea de tip student consta in faptul ca suma asigurata se va acorda tinerilor dupa casatorie sau la o anumita varsta si suma asigurata se va primi integral. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma asigurata la momentul stabilit in contract, iar daca beneficiarul decedeaza asigurarea devine una mixta pentru asigurat.

Asigurarea de ipoteca. Ea este solicitata in cele mai multe cazuri de catre banci pentru acoperirea creditelor necesare pentru cumpararea unui teren sau a unei locuinte.

Renta viagera. In functie de plata indemnizatiei exista doua tipuri de rente: renta cu rata fixa si renta viagera. In cazul rentei cu rata fixa indemnizatia se plateste indiferent daca asiguratul este sau nu in viata. In cazul rentei viagere, asiguratul, sau daca asigurarea se face pentru mai multe persoane, cel putin unul dintre asigurati trebuie sa fie in viata. Renta se acorda in general trimestrial.

12. Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?
Asigurarea de locuinte si bunuri este un contract incheiat cu o societate de asigurari prin care va protejati locuinta si/bunurile impotriva unor riscuri cunventite cu societatea. Exista situatii in care asigurarea de locuinta este obligatorie .

13. Ce este propietatea personala?
Obiectele care nu sunt un element permanen al locuintei dumneavoastra(mobila imbracamintea electronicele) reprezinta proprietatea personala.

14. La ce suma sa-mi asigur locuinta?
Pentru a va asigura locuinta si bunurile la o suma potrivita terbuie sa estimati valoarea continutului locuintei si valoarea constructiei. Numai dupa o astfel de avaluare va veti putea asigura proprietatea la o suma reala.

15. Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?
Acest lucru este influentat de valoarea bijuteriilor si de societatea de asigurari. Anumite societati includ bijuteriile pana la o anumita valoare in asigurarea de baza. In caz contrar, asiguratul poate opta pentru protectia acestora in schimbul unei sume suplimentare.

16. Care sunt tipurile de asigurari de bunuri si locuinte?
Tipurile de asigurari de bunuri si locuinte pot fi simple sau complete :
Asigurarea de baza este cea de locuinte si/sau bunuri
Asigurarea simpla: prin ea se asigura locuinta si/sau bunurile.
Asigurarea completa cu urmatoarele optiuni:
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea membrilor familiei pentru accidente
Asigurarea bunurilor si/sau locuintei + asigurarea de raspundere civila fata de terti

17. Ce este asigurarea RCA?
Asigurarea de raspundere civila auto este tipul de asigurare prin care se acopera costurile despagubirilor pentru daunele materiale/ si sau vatamarile corporale cauzate tertilor de catre persoana asigurata in urma unui accident auto. Este obligatorie pentru toate persoanele fizice si juridice care detin un autovehicul.

18. Cine are nevoie de aceasta polita?
Asigurarea de aspundere civila auto este obligatorie pentru toate persoanele fizice si juridice care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, pentru cetatenii straini care circula pe teritoriul Romaniei cu masini inmatriculate in strainatate care nu au asigurare de raspundere civila sau persoanele straine ale caror asigurare auto expira in timpul sederii lor in tara.

19. Pe ce perioada se incheie asigurarea?
Asigurarea poate fi incheiata pe o perioada de 6 sau 12 luni.

20. Ce despagubiri se acorda?
Sunt despagubite daunele cauzate tertilor in unrma unui accident auto si cheltuielile de judecata . In caz de deces sau vatamare corpoala despagubirea se acorda numai persoanelor aflate in afara autovehiculului responsabil pentru accident sau persoanelor care se aflau in autoturismul cauzator in cazul in care acestia nu erau transportati pe baza unui contract cu propietarul autovehiculului. De asemenea, in cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, despagubirea se acorda pentru bunurile aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul si pentru bunurile care se aflau in autovechiculul cauzator de accident cu conditia ca ele sa nu fi fost transportate in baza unui raport contractual sau sa nu fie proprietatea persoanei cauzatoare de accident. Chiar si in situatia in care soferul responsabil de producerea accidentului este altul decat persoana asiggurata, despagurirea se acorda.
De asemenea, Despagubirea se acorda si in cazul in care persoanele vatamate sau pagubite in urma accidentului au resedinta sau domiciliul in strainatate.

21. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?
In cazul in care ai pierdut polita RCA tebuie sa va adresati societatii cu care ati incheiat asigurarea iar aceasta va emite un duplicat.

22. Ce se intampla daca vand masina pentru care am platit RCA pe un an intreg?
In cazul in care ai pierdut polita RCA tebuie sa va adresati societatii cu care ati incheiat asigurarea iar aceasta va emite un duplicat.

23. Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?
Incepand cu 1 Ianuarie 2007 aveti nevoie doar de asigurarea RCA pentru a calatori cu autoturismul in strainatate.

24. Ce fel de autovehicule se pot asigura?
Se pot asigura autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania apartinand persoanelor juridice sau fizice. Acestea trebuie sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroserie pentru a putea fi asigurate.

25. Care sunt riscurile acoperite?
Urmatoaele riscuri sunt acoperite: furt, zgarieturi, loviri, rasturnari, incendiu, explozie, caderea unor corpuri pe autovehicul, patare, carbonizare, afumare, furtuna, trasnet, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, inundatii, ploaie torentiala, grindina, ciocniri, uragan, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau gheata.

26. Cum se stabileste suma asigurata?
Suma asigurata reprezinta despagubirea maxima ce se acorda in urma producerii evenimentului asigurat. Acesta trebuie sa reflecte valoarea reala a masinii si este reprezentata de diferenta dintre valoarea de nou a masinii si uzura. In cazul autovehiculelor pana la 1 an vechime, aflate la primul proprietar se considera valoarea de nou ca fiind valoarea de factura. Pentru celelalte autoturisme se scade uzura din valoarea de nou. Fiecare companie de asigurari are propriile stanbdade de uzura.

27. Sunt asigurat CASCO, am nevoie si de asigurarea RCA?
Da, CASCO este facultativa, iar asigurarea de raspundere civila RCA este obligatorie.

28. Ce este fransiza?
Franszia este o parte a daunei suportate de catre asigurat. Fransiza sporeste grija asiguratului fata de masina. In cazul fransizei asigurarea devine mai ieftina.

29. Ce este cartea verde?
Este un tip de asigurare de raspundere civila auto ce poate fi folosita numai in afara teritoriului Romaniei, pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare "Carte Verde".

30. Aplicabilitate carte verde.
Cartea verde este obligatoie pentru toate persoanele fizice sau juridice ce detin autovehicule inmatriculate in romania ce depasesc teritoiul tarii in interes personal sau de serviciu.

31. Ce riscuri sunt acoperite?
Prin intermediul acestui tip de asigurare se acorda despagubiri pentru prejudiciul cauzat in urma accidentelor de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, acorda despagubiri si pentru cheltuielile de judecata.

32. Despagubiri carte verde.
Cartea verde acorda despagubiri pentru sumele datorate tertelor persoane pagubite sau vatamate in urma unui accident rutier produs de autoturismul asigurat precum si pentru cheltuielile de judecata.

33. Valabilitatea asigurarii carte verde.
Acest tip de asigurare este valabil numai pe teritoriul tarilor mentionate in documentul international de asigurare Carte Verde, semnatare ale conventiei BAAR si se incheie pentru perioade de timp exact delimitate.

Intrebari RCA

Ce fel de autovehicule se pot asigura?
Prin polita CASCO fi asigurate autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania apartinand persoanelor juridice sau fizice cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei. Unele companii vor sa limiteze durata de acordare a aceste polite pentru primii zece ani din viata masinii.

Ce riscuri se pot asigura pe polita Casco?
Riscurile acoperite prin polita de asigurare CASCO pot sa difere de la o societate de asigurari la alta. In general aceste riscuri sunt: ciocniri, loviri, zgarieri, rasturnari, caderi, caderea unor corpuri pe autovehicul, incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, greutatea stratului de zapada sau gheata,avalansa de zapada. De asemenea se pot acoperi furtul autovehiculului si partilor componente ale acestuia, precum si pentru pagubele provocate autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.

De ce scade valoarea asigurata?
Valoarea asigurata a masinii scade pe masura ce vechimea acesteia creste in conformitate cu grila de uzura a asiguratorului si anume cu aproximativ 10% pentru fiecare an vechime.