Asigurari locuinta

Ce este asigurarea obligatorie a locuintei(PAD)?
Asigurarea obligatorie a locuintei se incheie pentru 3 riscuri de baza: cutremur, alunecari de teren si inundatii. Indiferent de tipul imobilului: casa, vila sau apartament intr-un bloc, toti prorietarii trebuie sa incheie polita PAD.

asigurari locuinta

Ce se intampla daca nu inchei o asigurare obligatorie a locuintei?
Proprietarii care aleg sa nu incheie asigurarea obligatorie a locuintei risca o amenda intre 100 si 500 de lei. De asemenea, nu vor primi niciun fel de despagubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local in cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa.

Care este pretul politei PAD?
Criteriile care stau la baza stabilirii primei de asigurare sunt:

Pentru cladirile de tip A, realizate din materiale conventionale: caramida, metal (materiale tratate termic) pretul asigurarii obligatorie a locuintei este de 20 de euro iar suma asigurata de 20.000 de euro.
Pentru locuintele de tip B, realizate din materiale neconventionale: chirpici, lemn (material care nu sunt tratate termic) pretul este de 10 euro iar suma asigurata este de 10.000 de euro.
Cladirile cu risc seismic 1 sau “bulina rosie” sunt singurele tipuri de cladiri pentru care nu se poate incheia o polita PAD.

De unde se poate achiztiona polita PAD?
Asigurarea obligatorie a locuintei poate fi incheiata la orice societate de asigurari membra a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): BC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Nu se acorda despagubiri in urmatoarele situatii:
 • asiguratul nu si-a indeplinit obligatiile ce decurg din contractul de asigurare
 • daca se descopera falsuri, neadevaruri, omisiuni, exagerari sau aspecte frauduloase facute in momentul incheierii contractului sau a cererii de despagubire ce conduc la inducerea in eroare a asiguratorului
 • nu sunt aduse suficiente dovezi pentru justificarea dreptului la plata despagubirii
 • pagubele au fost favorizate sau agravate din culpa. Aici intra agravarea intentionata a efectelor unui eveniment asigurat, construirea de cladiri in zonele periclitate de inundatii, alunecari si prabusire de teren precum si construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de constructie.

Cum pot fi asigurate si alte riscuri?
Asigurarea obligatorie a locuintei se incheie doar pentru cele trei riscuri de catastrofa. Pentru a-si proteja locuinta impotriva altor riscuri, proprietarii trebuie sa incheie o asigurare facultativa.

Ce avantaje aduce o asigurare facultativa de locuinta?
Asigurarea facultativa vine insa cu mai multe avantaje decat cea obligatorie. Ea acopera mult mai multe riscuri decale care sunt acoperite printr-o polita PAD:
 • incendiu
 • asigurarea bunurilor din interior
 • raspunderea civila pentru terti
 • avarii accidentale la centralele termice
 • caderi accidentale de corpuri
 • lovirea locuintei de catre vehicule
 • fenomene atmosferice
 • greutatea stratului de zapada / gheata
 • avarii accidentale cauzate de apa din conducta
 • acte de vandalism
 • evenimente socio-politice
 • caderi de corpuri aeriene
 • distrugeri provocate de animale
 • fenomene electrice
La solicitarea clientului mai pot fi asigurate si alte tipuri de riscuri, prin adaugarea unei clauze la contractul de baza. Desigur ca, pentru riscurile suplimentare, se plateste de cele mai multe ori o prima de asigurare mai mare.

Unde se poate incheia o asigurare facultativa pentru locuinta?
Companiile de asigurare din Romania care au dreptul de a acoperi riscuri de tip property sunt cele de la care se poate cumpara o astfel de polita. O alta cale de procurare a unei asigurari facultative este cumpararea acesteia online. Cu jutorul unui calculator online pentru asigurarile de locinta, orice persoana poate vedea cat costa asigurarea facultativa la mai multe societati de asigurare si o poate alege pe cea mai avantajoasa. Daca decide cumpararea acesteia online, clientul economiseste timp si bani. De asemenea, nu trebuie sa se deplaseze la o agentie a companiei de asigurari pentru a-si ridica polita. Aceasta ii va fi adusa acasa de un curier la data si ora stabilite prin telefon.

Cat costa o asigurare facultativa de locuinta?
Costul unui astfel de tip de asigurare poate fi diferit de la o companie de asigurari la alta. La aceasta se adauga si criteriile de calcul care tin de marimea locuintei, tipul ei, localitatea in care se afla, de structura si anul de constructie. De obicei sunt oferite reduceri la prima de asigurare in cazurilein care: locuinta are sistem de protectie, asiguratul face parte dintr-una din categoriile sociale: pensionar, veteran sau persoana cu handicap sau in cazul in care locuinta este locuita permanent.

Asigurarile de locuinta sunt de doua tipuri: asigurarea de locuinta obligatorie si asigurarea de locuinta facultativa. In prezent este nevoie de un singur tip din acestea doua: fie inchei asigurarea obligatorie, fie pe cea facultativa.

Asigurarea de locuinta obligatorie poate fi incheiata pentru sume modice, de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A (realizate din materiale conventionale) si 10 euro pe an pentru cele de tip B (din materiale neconventionale), suma minima asigurata fiind de 20.000 de euro in primul caz si 10.000 de euro in al doilea caz. Insa pentru aceste sume de bani, asigurarea de locuinta obligatorie acopera doar 3 riscuri: cutremure, inundatii (din cauze naturale) si alunecari de teren.

Daca iti doresti o protectie completa pentru locuinta ta, atunci ai la indemana posibilitatea de a incheia o asigurare de locuinta facultativa, care iti va acoperi o gama mult mai larga de riscuri. Pe langa cele trei de baza, se mai adauga: incendiul, asigurarea bunurilor din interior, raspunderea civila pentru terti, avarii accidentale la centralele termice, trasnet, explozie, furt, caderi accidentale de corpuri, lovirea locuintei de catre vehicule, fenomene atmosferice extreme, avalansa, greutatea stratului de zapada sau de gheata, avarii accidentale cauzate de apa din conducta, vandalism, evenimente socio-politice, boom sonic, distrugeri provocate de animale, fenomene electrice, la care se poate adauga si asistenta in caz de dauna.

Multe persoane aleg sa isi incheie o asigurare de locuinta facultativa, in conditiile in care au parte de mai multe beneficii, care le asigura un plus de siguranta pe care nu il pot avea doar cu o asigurare de locuinta obligatorie. Intr-adevar, pretul unei polite facultative pentru locuinta poate depasi prima anuala de 20 de euro, insa paleta de riscuri acoperita este mult mai mare, aspect care reprezinta un plus de siguranta pentru locuinta, dar si pentru tine si familia ta.

In functie de asigurator sau de produsul ales, polita poate avea si fransize pe fiecare eveniment (in general este o fransiza de 2% din valoarea unei daune pentru riscurile de dezastre naturale).
mergi sus