Asigurari Online

Asigurari online

Pierderile materiale, cele de vieti omenesti, deteriorarea bunurilor sau vatamarea sanatatii omului pot fi produse de fenomene si evenimente naturale.

Natura produce calamitati, printre care cele mai cunoscute sunt: inundatiile, incendiile, seismele, uraganele, seceta. Aceste calamitati pot provoca distrugeri materiale imense, dar si decese sau imbolnaviri ale oamenilor, animalelor si plantelor. Cunoasterea acestor pericole permite omului sa ia masuri preventive, adica de a se asigura sau sa ia masuri asiguratorii pentru a evita sau limita distrugerile provocate de aceste pericole. Ele sunt denumite generic: catastrofe/calamitati naturale si catastrofe/calamitati tehnice sau accidente.

Statisticile arata o tendinta de crestere a catastofelor naturale, dar si a celor tehnice, provocate de om. Insa oamenii nu au stat pasivi, resemnandu-se in fata catastrofelor, ci din contra au cautat sa se apere, sa se fereasca, sa prevada, sa previna si sa diminueze pierderile de vieti si pagubele materiale. Astfel, in timp, a aparut necesitatea existentei unor anumite forme de protectie care s-au concretizat in asigurari.

Codul civil roman prevede ca, prin contractul de asigurare, intreprinderea de asigurare se obliga ca in schimbul unei prime sa ia asupra sa un risc. Legea privind asigurarile in Romania nr.136/29.12.1995:, prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, in limitele si la termenele convenite.

Trasaturile caracteristice ale asigurarii: fondul de asigurare se formeaza descentralizat, in baza sumelor de bani achitate de asigurat; asigurarea se constituie pentru acoperirea pagubelor produse de evenimentele viitoare si nesigure; existenta pericolelor, a riscului.

Fondul de asigurare este folosit pentru: acoperirea pagubelor provocate de evenimentele asigurate; finantarea de actiuni pentru prevenirea pagubelor; formare de fonduri de rezerva la dispozitia organizatiilor de asigurare.
Apar anumite relatii economice intre participantii la asigurare: banii in forma primelor de asigurare pornesc de la persoanele asigurate catre organizatia de asigurare. Apoi banii sub forma de despagubiri, pleaca de la fondul de asigurare la persoanele pagubite si care au calitate de asigurat. Astfel, asigurarea exprima relatii de distribuire si redistribuire a valorii adaugate brute.

O categorie aparte o formeaza asigurarile sociale. Fondurile de asigurari sociale se constituie de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si unele organizatii obstesti. Fondul asigurarilor sociale de stat se formeaza din contributiile agentilor economici, a institutiilor publice si a persoanelor fizice care folosesc munca salariata. Daca acest fond nu este suficient, el poate fi suplimentat din subventii acordate de la bugetul de stat.

In Romania, fondul asigurarilor sociale de stat este folosit pentru plata pensiilor, indemnizatiilor, ajutoarelor, biletelor pentru odihna si tratament, retetelor compensate.
Pe langa fondul asigurarilor sociale de stat, se mai constituie fondul pentru pensia suplimentara din contributiile salariatilor si fondul pentru ajutorul de somaj din contributiile agentilor economici, a institutiilor publice si a salariatilor.

In cadrul asigurarilor sociale intra salariatii, pensionarii si alte categorii sociale (meseriasii, agricultorii, liberii profesionisti).

Asigurarile nu reduc numarul riscurilor, dar oamenii sunt mai bine pregatiti sa le faca fata. Existenta asigurarilor face posibila repararea cladirilor, masinilor, inlocuirea anumitor bunuri intr-un timp ce tine de procurarea materialelor, de executarea reparatiilor si nu de lipsa resurselor financiare necesare.


Compara RCA si comanda-l pe cel mai ieftin
Urmareste-ne pe Facebook:
Comanda rapid rovinieta:
Categorie auto

Data start valabilitate:


AFISEAZA TARIFE
Spune-ne parerea ta:
 
Nume:   Adresa de e-mail:
nu se afiseaza
 
Da-ne o nota:   Cod securitate: 9+7 =
 
Mesaj:
 
 
Trimite comentariu

INAPOI SUS ^

Toate drepturile rezervate Pint © 2006 - 2015