Unui șofer i se poate întâmpla deseori să uite perioada de valabilitate a actelor necesare pentru șofatul de zi cu zi, cum ar fi RCA-ul, ITP-ul sau rovinieta. Lipsa acestor documente se va traduce în penalizări supuse șoferului care se află la volanul autoturismului surprins cu actul expirat.
Vă invităm să parcurgeți cu atenție această postare de blog și să fiți foarte atent ca înainte de a vă urca la volanul autoturismului dumneavoastră să aveți întregul calup de documente în ordine și cu data de valabilitate la zi dacă nu vă doriți amenzi.
Care sunt sancțiunile supuse în cazul oricărui document expirat?
Inspecția tehnică periodică (ITP), asigurarea obligatorie pe răspundere civilă, cât și rovinieta sunt trei documente extrem de importante, pe care dacă nu le aveți valabile riscați amenzi mari în lei, cât și alte tipuri de sancțiuni.
Lipsa unei asigurări obligatorii RCA valabile duce în mod automat la aplicarea unei amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Cu toate acestea, amenda în lei nu este unica formă de sancțiune aplicată. În cazul în care sunteți surprins de organele legii fără RCA cu termen de valabilitate la data controlului de rutină, puteți risca și reținerea certificatul de înmatriculare al mașinii, precum și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.
Vă încurajăm să vă asigurați că aveți valabilă inspectia tehnica periodica a masinii, altfel riscați o altă amendă. De data aceasta, contravaloarea unei amenzi poate ajunge până la 5.800 lei, la care se adaugă reținerea talonului și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.
Lista sancțiunilor continuă cu amenzile percepute pentru lipsa rovinietei. Fără rovinietă valabilă riscați să fiți sancționat cu o amendă între 250 și 500 lei, plata despăgubirilor și reținerea certificatului de înmatriculare.
Perioade de valabilitate pentru RCA și Rovinietă
De ce să riscați amenzi și sancțiuni când puteți să aveți toate actele necesare atunci când sunteți la volanul mașinii dumneavoastră? Astăzi RCA-ul și rovinieta se pot încheia online, foarte simplu și rapid. Referitor la perioada de valabilitate, asigurarea obligatorie poate fi încheiată pentru perioade între 1 lună și 12 luni. În schimb, Rovinieta o puteți achiziționa cu valabilitate pe un an.
Alegeți varianta online pentru asigurarea RCA
În cazul în care alegeți să cumparati RCA online, veți grăbi procesul prin care intrați în posesia poliței de asigurare RCA. Pe Pint.ro găsiți un instrument numit calculator RCA unde prin introducerea datelor cu caracter personal puteți verifica prețurile RCA-ului de la o serie vastă de asiguratori de pe piață.
Alegeți oferta de asigurare avantajoasă pentru dumneavoastră și veți vedea că în doar câteva minute polița RCA poate fi a dumneavoastră. Cât despre plată, este la fel de simplu să achitați un RCA online și să primiți polița în variantă digitală pe e-mail sau direct în cont.
Grație digitalizării, puteți verifica RCA-ul la fel de simplu precum îl încheiați! Facilitatea este valabilă și pentru verificare ITP și verificarea rovinietei, întrucât există modalități prin care dumneavoastră puteți afla valabilitatea documentelor necesare cu care puteți circula legal pe drumurile publice. Haideți să le detaliem împreună pe fiecare în parte.
RCA expirat? Verificați online!
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pune la dispoziția șoferilor baza de date CEDAM prin intermediul căreia poate fi verificată valabilitatea politelor RCA care au fost încheiate pe teritoriul țării.
Folosind această bază de date, puteți verifica RCA-ul din următoarele puncte de vedere: existența unei polițe RCA făcută pentru mașina dumneavoastră, în cazul în care există poate fi, de asemenea, vizualizată și societatea de asigurare care a emis RCA-ul și dacă au fost săvârșite accidente, puteți vedea și prejudiciile asociate poliței RCA.
Pentru a primi rezultatul corect, este necesar să introduceți numărul de înmatriculare ori seria de șasiu. Șoferul va mai trebui să selecteze data la care se dorește căutarea și să bifeze cele două casete indicate (acordul cu privire la politica de confidențialitate și faptul că nu este robot).
Rezultatul va fi furnizat pentru data la care este realizată căutarea. În cazul în care mașina a fost implicată într-un accident, căutarea trebuie făcută pentru data la care s-a produs acesta. După introducerea corectă a datelor, căutarea va arăta în felul următor:
- Data la care a fost făcută căutarea
- Seria autovehiculului
- Valabilitatea poliței RCA
- Data de început a valabilității
- Data de sfârșit a valabilității
- Societatea care a emis polița RCA
Verificați inspecţia tehnică periodică online – ITP
Puteți afla valabilitatea ITP-ului simplu și rapid oriunde v-ați afla, atâta timp aveți o conexiune stabilă la internet. Trebuie, de asemenea, să aveți la îndemână CIV-ul sau seria caroseriei. Pe acestea le introduceți în aplicația pusă la dispoziție de Registrul Auto Român.
Site-ul Registrului Auto Român (RAR) precizează cu exactitate dacă un vehicul are sau nu inspecția tehnică periodică la zi, întrucât căutarea în baza de date a valabilității unei inspecţii tehnice periodice pentru mașina respectivă se face printr-un program special de verificare ITP.
Pont: Dacă alegeți să cumpărați o mașină second hand, puteți introduce datele mașinii în platforma RAR și, până să ajungeți la o întâlnire cu vânzătorul, verificați dacă mașina are sau nu ITP.
Verificare Rovinieta online
Lipsa rovinietei poate fi sesizată imediat, întrucât pe drumurile naționale se face automat verificare, prin intermediul camerelor video speciale care citesc plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă mașinile au rovinieta la zi.
Puteți afla valabilitatea rovinietei imediat cu ajutorul aplicației puse la dispoziție de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Căutarea se face pe baza numărului de înmatriculare al mașinii și seria de șasiu. După care este solicitat un cod de verificare individual pe care trebuie să-l introduceți la orice accesare.
După introducerea corectă a datelor necesare, vor fi afișate următoarele detalii:
- Serie rovinietă
- Număr înmatriculare
- Număr identificare
- Categorie
- Perioadă valabilitate
- Dată/oră start valabilitate
- Dată/oră stop valabilitate
- Data interogării și generării documentului
A uita este omenesc. Se poate întâmpla oricui. Chiar și celor mai experimentați dintre șoferi. Tocmai de aceea, digitalizarea a făcut posibilă această simplificare pentru posesorii de permis auto. Cu ajutorul celor trei instrumente prezentate anterior, orice șofer poate verifica RCA-ul, datele de valabilitate (de început și de sfârșit), cât și societatea care a emis polița de asigurare auto obligatorie.
Tot online puteți determina dacă inspectia tehnica periodica a masinii este la zi printr-o verificare ITP pentru a afla rapid și simplu dacă trebuie sau nu să faceți o vizită la RAR pentru a reînnoi ITP-ul. Cât despre taxa de drum, puteți afla valabilitatea rovinietei la fel de simplu cu ajutorul aplicației puse la dispoziție de CNADNR.
Toate cele trei instrumente solicită aproape aceleași date. Sunt importante și trebuie știute CIV-ul și/sau seria de șasiu și în cazul rovinietei, trebuie precizat și numărul auto!