8 lucruri pe care trebuie să le știi despre asigurari auto ca proaspăt șofer

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre asigurari auto ca proaspăt șofer

Felicitări! Tocmai ați primit carnetul de conducere și ați devenit șofer cu acte în regulă. Stați liniștit,  partea mai grea a trecut. Ați învățat la școala de șoferi teoria, iar apoi ați luat cu brio examenul de conducere. Nu am putea fi mai fericiți pentru dumneavoastră! Tocmai de aceea, urmează să primiți toate informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoașteți despre asigurari auto.  

Urmează să descoperiți cum puteți beneficia de un CASCO ieftin și cum puteți afla rapid prețul asigurarii cu ajutorul unui calculator CASCO care să vă scutească de niște cheltuieli sau timp pierdut.  

Asigurari auto RCA și CASCO – ce sunt de fapt?  

Ca proaspăt șofer este posibil ca mulți termeni să vă fie străini. Sau, cel puțin, nu vă sunt foarte cunoscuți. Și e perfect normal, toți am fost în pielea dumneavoastră la un moment dat. Nu ne-am născut cu toți termenii de șoferie la degetul mic. Unii am învățat pe pielea noastră ce și cum stă treaba. Vestea bună e că veți avea la dispoziție informațiile esențiale despre asigurari auto care vă vor face viața de șofer mai ușoară.  

1. RCA, ce înseamnă abrevierea de cuvinte?  

Suntem siguri că ați auzit peste tot de acest termen. Acum veți afla tot ce aveți nevoie să știți despre asigurarea RCA. RCA vine de la Răspundere Civilă Auto. În termeni oficiali, reprezintă documentul prin care se asigură terții prejudiciați din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului. În termeni mai simpli și ușor de înțeles, RCA vă asigură în cazul unui accident produs din vina dumneavoastră. Adică dacă veți accidenta pe cineva în trafic, această asigurare va despăgubi persoana vătămată din cauza dumneavoastră. Mai exact, îi va asigura reparațiile pentru mașină, iar dumneavoastră scăpați de grija acestor cheltuieli. 

Dacă acum vă gândiți că abilitățile dumneavoastră de șofer sunt extraordinare, vă credem pe cuvânt. Dar să știți că accidente se întâmplă mereu. De multe ori din motive care nu țin de dumneavoastră, dar conform legii e vina dumneavoastră. Spre exemplu, gândiți-vă la situația următoare: vă aflați la semafor, vedeți că se face verde și mașina din fața dumneavoastră a pornit. Porniți și dumneavoastră, iar cel din față pune frână brusc și nu apucați să frânați la timp. Și v-ați tamponat. S-a produs accidentul și e vina dumneavoastră. Conform legii, orice accident produs de către mașina din spate e din vina șoferului mașinii din spate; în acest caz, dumneavoastră.  

2. Asigurarea RCA este obligatorie  

În situația cu semaforul, asigurarea RCA vă este de mare folos. Însă nu e o alegere dacă să o faceți sau  nu. Asigurarea RCA este obligatorie. Scopul acestei asigurări este pentru a despăgubi persoana vătămată indiferent de situația dumneavoastră financiară. Se poate întâmpla un accident la cel mai nepotrivit moment în care fondurile dumneavoastră sunt limitate. Pentru situații de genul acesta și multe altele, asigurarea RCA este obligatorie. 

3. Asigurarea RCA nu este în beneficiul dumneavoastră

Poate vă va surprinde sau nu, dar asigurarea RCA nu este în beneficiul dumneavoastră. Asigurarea RCA este strict pentru persoana vătămată. Nu puteți fi despăgubit în baza propriei polițe de asigurare RCA. Pentru acest lucru veți avea nevoie de o asigurare CASCO.  

4. Ce este asigurarea CASCO?  

CASCO este asigurarea care vă asigură pe dumneavoastră în cazul unui accident. Mai mult decât atât, prin  asigurarea CASCO veți fi despăgubit și în cazul unui furt. Odată încheiat contractul de asigurare  CASCO, puteți dormi liniștit noaptea. Orice s-ar întâmpla cu mașina dumneavoastră, sunteți asigurat. Fie că e vorba de un furt sau mașina dumneavoastră suferă anumite daune rezultate din diverse cauze, societatea de asigurări vă va despăgubi și va suporta cheltuielile pentru reparații.  

5. Ce se poate repara prin asigurarea CASCO? 

În funcție de alegerea firmei cu care veți încheia contractul, reparațiile care pot fi achitate de firma de asigurări pot să difere. Însă, există o serie de riscuri standard, pe care orice societate de asigurări le suportă și anume:  

• Avarii: lovituri, incendiere, căderea unor corpuri străine pe mașină, lovituri, căderi în apă sau prăpastie, zgârieturi, ciocniri 

• Furt: total sau parțial (părți componente ale autovehiculului), cât și tentativa de furt 

• Fenomene naturale: inundație, avalanșă, trăsnet, cutremur, alunecare de teren 

• Vandalism: pagube produse de persoane rău intenționate, chiar dacă sunt sau nu identificați  

6. Asigurarea CASCO – obligatorie sau nu? 

Din fericire, asigurarea CASCO nu este obligatorie, însă este recomandat să o aveți. Înainte de toate, CASCO este o asigurare facultativă. Conform legii, proprietarul vehiculului nu este obligat prin lege  să încheie un astfel de contract. Asigurarea CASCO este foarte importantă și vă poate scuti de multe cheltuieli neprevăzute. Este recomandată la achiziția mașinilor noi. 

7. Asigurarea CASCO – când este obligatorie? 

Da, am menționat anterior că asigurarea CASCO este facultativă. Fiecare șofer decide dacă are sau nu nevoie de ea. Însă, există o excepție de la regulă. În cazul în care achiziționați o mașină, iar aceasta este proprietatea unei societăți de leasing, aceasta are obligația încheierii unei polițe CASCO.  

8. Societatea de asigurări vă va despăgubi în orice situație? 

Nu. Societatea de asigurări vă va despăgubi și va suporta cheltuielile pentru reparații doar în cazul în care îndepliniți anumite cerințe. Aceste cerințe sunt cele legale pentru circulație. Veți fi despăgubit, indiferent dacă sunteți vinovat sau nu, dacă autovehiculul:  

• este înmatriculat provizoriu sau definitiv 

• este înscris în polița de asigurare (are RCA) 

• are inspecția tehnică periodică valabilă  

Acum că ați aflat informațiile esențiale despre asigurari auto, ce înseamnă CASCO și RCA, este timpul să aflați cum puteți beneficia de un CASCO ieftin și cum vă poate ajuta calculatorul pentru RCA.  

Pentru a găsi cea mai bună asigurare CASCO pentru nevoile dumneavoastră, vă invităm să folosiți calculatorul de preț. Veți găsi cea mai bună variantă de CASCO chiar la preț de RCA.  

Calculatorul pentru RCA vă va ajuta să aflați prețul exact pentru autoturismul dumneavoastră de la toți asiguratorii. Puteți alege ce tip de asigurare doriți, pe ce perioadă, de la o lună până la 12 luni. Puteți alege o asigurare RCA pentru o lună, 2, 3, 6, 9 sau 12 luni. Procesul este simplu:  

1. Introduceți datele autovehicului  

2. Comparați tarifele actuale pentru o asigurare RCA ieftină 

3. Alegeți cea mai bună variantă pentru mașina dumneavoastră

Câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere înainte să semnați un contract pentru  asigurarea RCA:  

• Tariful unei asigurări RCA se calculează în funcție de mai multe criterii ale autoturismului (categoria auto, marca, puterea, numărul de locuri, capacitatea cilindrică) 

• Tarifele diferă în funcție de județ 

• Tariful asigurării variază în funcție de vârstă – tinerii sub 30 de ani plătesc un preț mai mare  pentru RCA  

Gata! Acum sunteți un proaspăt șofer informat despre cele 8 lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoașteți despre CASCO și RCA. Următoarea decizie pe care trebuie să o luați este unde încheiați un contract pentru asigurarea RCA și dacă aveți sau nu nevoie de CASCO. Nu uitați că aveți la îndemână pe site-ul nostru toate aceste servicii de care aveți nevoie!

COMMENTS