Asigurare RCA și CASCO – De ce e bine să le ai pe amândouă?

Asigurare RCA și CASCO – De ce e bine să le ai pe amândouă?

Spre deosebire de o asigurare RCA, care este obligatorie prin lege, asigurarea CASCO este opțională și, din această cauză, mulți șoferi ajung în situația de a o încheia doar pe una din ele – preferabil pe cea obligatorie. Din mai multe motive, lipsa asigurării CASCO implică riscuri mult mai mari pe care poate că ar fi bine să le eviți. 

Traficul aglomerat, viteza, drumurile care nu oferă cele mai bune condiții de șofat, precum și ceilalți participanți la trafic mai neglijenți sau mai grăbiți pot contribui semnificativ la producerea daunelor asupra mașinii tale. De ce să riști când știi că te poți feri de daune cu doar două polițe de asigurare? 

Mai mult decât atât, chiar și fenomenele naturale pot contribui la dăunarea vehiculului tău, fapt care atrage după sine reparații costisitoare. Fără asigurarea CASCO, va trebui să suporți toate costurile pentru incidentele în care este implicat autoturismul tău. Poate că la o primă vedere ai putea spune că nu este chiar atât de grav, însă toate daunele vor fi suportate de buzunarul tău dacă nu te asiguri că ai o asigurare RCA, dar și un CASCO.

Citește în continuare articolul și vei afla detalii despre cele două tipuri de asigurare pentru mașina ta, care sunt diferențele între cele două și de ce ar fi ideal să închei ambele polițe de asigurare.

Asigurare RCA

Asigurarea auto obligatorie sau o asigurare RCA este cea pe care fiecare proprietar de autovehicul trebuie să o încheie pentru mașina sa. Această asigurare este menită să despăgubească persoanele prejudiciate de posesorul poliței în cazul unui accident rutier.  

Deși RCA-ul îl despăgubește pe celălalt și nu acoperă la fel de multe daune precum un CASCO, lipsa poliței de asigurare RCA poate duce la sancțiuni majore: retragerea plăcuțelor de înmatriculare, reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului și amenzi cu sume cuprinse între 1000 și 2000 lei.

Cât costă și ce pagube acoperă o asigurare RCA?

Costurile unei polițe de asigurare RCA diferă în funcție de mai multe aspecte. Pentru aflarea ofertelor de preț, tot mai mulți șoferi preferă varianta simplificată prin care află simplu și rapid tarifele RCA-ului. Și tu poți verifica costurile unui RCA pentru autoturismul tău, introducând datele tale de identificare (ca șofer) și pe ale mașinii tale într-un calculator RCA disponibil online.

Iată ce acoperă o poliță de asigurare RCA:

  • vătămările corporale sau decesul terților implicați în accident
  • pagubele materiale 
  • pagubele ce reprezintă o consecință a lipsei de folosință a vehiculului avariat
  • cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată

Asigurarea CASCO

Diferit de o asigurare RCA, asigurarea CASCO este prevăzută ca fiind opțională pentru șoferi și autoturismele acestora, însă este și polița care acoperă daunele mașinii tale în caz de accident rutier, vandalism ori dezastre naturale. Altfel spus, dacă RCA-ul despăgubește daunele care sunt produse unei terțe persoane, asigurarea CASCO se încheie pentru propria mașină.

Dacă alegi un CASCO, ai posibilitatea extinderii poliței în afara țării, tractarea mașinii în caz de accident, un CASCO ieftin sau asistență non-stop. Iar dacă ești un șofer prudent, poți beneficia și de o reducere substanțială în cazul în care ai avut puține antecedente sau chiar și mai bine, dosarul tău de daună este curat.

Cât costă și ce acoperă un CASCO?

Vei crede că este mai scumpă decât un RCA, însă avantajele pe care ți le oferă un CASCO te vor face să te răzgândești. În plus, în ziua de astăzi, chiar și polițele de asigurare CASCO au ajuns să fie la nivel de RCA.

Poți afla prețul pentru mașina ta cu ajutorul unui calculator CASCO online, unde vei descoperi oferta de preț de la mai multe companii de asigurări din România și pe baza ofertei cel mai avantajoase poți alege ce se potrivește buzunarului tău!

Iată ce acoperă o asigurare CASCO: 

  • avarii: derapări, ciocniri, zgârieturi, răsturnări, căderi în prăpastie, căderea unor corpuri străine pe autovehicul sau căderea mașinii în apă
  • acte de vandalism sau alte acțiuni răuvoite ale terțelor persoane
  • dezastre naturale: avalanșe, grindină, cutremure, alunecări de teren
  • furt – parțial sau total ori tentativă de furt

În cazul unui CASCO lipsă nu există amenzi, însă este în interes personal să închei o astfel de poliță de asigurare, fiindcă spre deosebire de o asigurare RCA, un CASCO îți oferă garanția despăgubirii propriilor daune. Gândește-te la CASCO ca la o nevoie, nu ca la un moft. Viitorul este imprevizibil și nu știi niciodată când o astfel de garanție îți va fi utilă.  

Iată-ne la final! O asigurare CASCO nu înseamnă că nu mai ai nevoie și de o asigurare RCA. Totuși, dacă le alegi pe ambele poți sta mai liniștit. Daunele de orice natură ar fi ele vor fi acoperite de firma de asigurări, iar mașina ta va fi protejată în permanență în cazul în care ești un șofer grăbit, ai ghinion sau pur și simplu nu ești atent.

COMMENTS