Cat costa o asigurare auto și de ce sunt așa mari sumele asigurate pentru RCA?

Cat costa o asigurare auto și de ce sunt așa mari sumele asigurate pentru RCA?

Ești pe cale să închei prima ta poliță RCA? Probabil că te întrebi cat costa o asigurare auto și, mai mult ca sigur, au auzit diverse mituri în legătură cu prețurile variate pe care le presupune un RCA. Există mult adevăr, dar sunt și foarte multe speculații. Când închei o asigurare online sau chiar la reprezentanță, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte de care va depinde suma pe care o vei plăti în schimbul contractului de asigurare online. 

Însă, până acolo, ne-am propus să deslușim împreună misterul legat de prețul pentru o asigurare online obligatorie și să îți prezentăm cum poți afla cat costa o asigurare CASCO pentru mașina ta. Costurile nu diferă în funcție de marca mașinii sau culoare, cum probabil ai mai auzit sau citit. Sunt anumiți factori prestabiliți care determină costurile de asigurare online atât pentru CASCO cât și pentru RCA.

Rămâi, așadar, alături de noi și în timp ce vei parcurge acest articol vei afla cum închei o asigurare online, cum să determini cat costa o asigurare auto obligatorie, dar și cat costa o asigurare CASCO. Tot împreună vom demonta miturile legate de ce determină costurile crescute ale RCA-ului sau ale unui CASCO și îți prezentăm factorii care, cu adevărat, influențează costurile de asigurare online.

Diferențele dintre o asigurare auto RCA și un CASCO 

Indiferent dacă alegi să cumperi o asigurare online sau fizic, mergând la sediul firmei de asigurări alese, cumpărarea unei polițe de asigurare auto este un proces pentru care trebuie să te documentezi în prealabil. Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este următorul: închei o asigurare online/fizică RCA sau închei un RCA, dar și un CASCO?

În timp ce internetul simplifică compararea politicilor și tarifelor, este totuși ușor să te pierzi cu toți termenii necunoscuți și cu jargonul profesional care delimitează cele două tipuri de asigurare online. Tocmai de aceea, ne-am propus să sintetizăm cele două tipuri de asigurare online, pentru a-ți clarifica noțiunile despre asigurările auto.

RCA – asigurare online/fizică obligatorie

RCA-ul este tipul de asigurare auto pe care ești obligat de lege să o închei. Chiar dacă nu te despăgubește pe tine în caz de accident auto, ci pe cel pe care îl păgubești, polița pe răspundere civilă auto sau RCA-ul nu trebuie să lipsească din dotarea mașinii tale. În caz contrar, riști o amendă între 1000 și 2000 lei, reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului și retragerea plăcuțelor de înmatriculare.

Cat costa o asigurare auto obligatorie? Nu există un răspuns cert, fiindcă prețul fluctuează în funcție de câțiva factori pe care urmează să ți-i prezentăm în rândurile ce urmează. Însă, dacă ești nerăbdător, poți intra chiar acum pe instrumentul numit calculator RCA și să introduci datele tale și ale mașinii pentru a afla concret cat costa o asigurare auto pentru mașina ta.

CASCO – asigurare online/fizică facultativă

Diferit de o asigurare online RCA, un CASCO este opțional. Aceasta e principala diferență, însă privitor la daunele acoperite o asigurare online CASCO acoperă mai multe prejudicii ale propriei mașini. Din acest motiv, din experiența noastra în domeniul asigurărilor, recomandăm tuturor șoferilor să încheie atât un RCA, cât și un CASCO. 

RCA-ul este pentru situațiile în care din neatenție provoci daune unui alt participant la trafic, iar CASCO-ul este pentru pagubele produse propriei mașini.  Dacă alegi un CASCO, ai posibilitatea extinderii poliței în afara țării, tractarea mașinii în caz de accident, un CASCO ieftin sau asistență non-stop. Iar dacă ești un șofer prudent, poți beneficia și de o reducere substanțială în cazul în care ai avut puține antecedente sau chiar și mai bine, dosarul tău de daună este curat.

La fel, dacă te interesează cat costa o asigurare CASCO, poți intra simplu și rapid pe calculator CASCO, pus la dispoziție chiar în platforma noastră și după ce introduci acolo toate datele tale, vei obține o listă întreagă cu opțiunile tale de preț pentru această asigurare online facultativă.

Cat costa o asigurare auto RCA și cat costa o asigurare CASCO?

Costurile unei polițe de asigurare online RCA sau CASCO diferă în funcție de mai multe aspecte. Pentru aflarea ofertelor de preț, tot mai mulți șoferi preferă varianta simplificată prin care află simplu și rapid tarifele asigurării RCA sau ale asigurării CASCO prin introducerea datelor în calculatorul de asigurare online. La Pint.ro, închei CASCO și RCA ieftin, fiindcă ofertele de preț sunt stabilite, printre altele, în funcție de istoricul tău la volan și poți alege oferta care se potrivește cel mai bine buzunarului tău.

Mituri despre sumele mari asigurate pentru RCA sau CASCO

Cu siguranță ai auzit cel puțin unul dintre aceste zvonuri perindându-se în online sau chiar printre cunoscuții care, poate, nu au mai încheiat până acum o asigurare online. Ne referim, desigur, la celebrul mit care spune că mașinile scumpe costă mai mult la obținerea unui RCA. Ori că dacă ai o mașină roșie vei fi nevoit să suporți costuri adiționale.

Ei bine, acestea sunt doar mituri. În fapt, costurile polițelor de asigurare online – obligatorie și facultativă – diferă de la un participant la trafic la altul în funcție de prudența pe care aceștia o au la volan. Acesta este principalul factor care determină costurile mari în asigurările auto. 

De ce? Pentru că o dată cu imprudența, apar și accidentele auto care cresc procentul Malusului din clasa Bonus Malus. Malusul reprezintă penalizarea aplicată șoferului la încheierea unui RCA, prin taxarea suplimentară a costului de asigurare online.

Deși sunt mai mulți factori care determină cat costa o asigurare auto obligatorie sau cat costa o asigurare CASCO, ele toate sunt conectate de clasa Bonus Malus. Fiindcă prețurile mai mari sunt direcționate către vârstele mai fragede. Motivul este simplu, se presupune că dacă ești mai tânăr, ești mai predispus să săvârșești accidente auto și, deci, să îți crești procentul Malusului, adică penalizările în caz de RCA.

Cumpărarea unei polițe de asigurare online este ca orice altă achiziție: dacă vrei să obții prețul cel mai bun, trebuie să cercetezi piața și să compari toate ofertele. Dacă înainte acest pas era complicat, din lipsă de timp și de resurse nu reușeai să te documentezi foarte bine, astăzi ai toate uneltele necesare pentru a obține cel mai ieftin RCA sau cel mai avantajos CASCO. Tot ce trebuie să faci este să îți introduci datele într-un calculator asigurare și vei afla simplu și rapid cat costa o asigurare auto obligatorie și cat costa o asigurare auto CASCO pentru mașina ta.

COMMENTS