Tot ce vrei să știi despre sistemul bonus-malus. Inclusiv cum scapi de malus

Tot ce vrei să știi despre sistemul bonus-malus. Inclusiv cum scapi de malus

În funcție de cât de disciplinat ești la volan, vei plăti mai mult, sau mai puțin pentru RCA, datorită sistemului Bonus-Malus. Practic, daca ai fost un șofer exemplar, poți plăti cu 50% mai puțin, iar dacă ai fost spaima șoselelor, poți plăti dublu pentru asigurarea de răspundere civilă.

bonus malus

Chiar și după ani de condus în siguranță, este nevoie doar de un moment de neatenție sau o viteză mică de reacție pentru a avea un accident cu o altă mașină. Accidentele pot provoca daune atât propriului vehicul, cât și a altor vehicule sau chiar proprietății unei terțe părți implicate. Cu o asigurare bună, poți fi sigur că polția va plăti cheltuielile și nu vei fi obligat să dai banii din buzunar. Așa că, dacă ești în căutarea unui RCA online, asigură-te că verifici suma daunelor acoperite.

Înainte de a lua de bune tarifele de referință, trebuie să știi că ele nu reprezintă valorile la care sunt încheiate în piață polițele RCA. Mai mult decât atât, prețul unei asigurări este influențat și de clasa Bonus Malus, pe lângă informațiile șoferului care deține dreptul de proprietate asupra autovehiculului asigurat și cele ale vehiculului asigurat.

Citește în continuare articolul și vei afla ce presupune sistemul Bonus-Malus, cum influențează acest sistem costul RCA-ului și cum se calculează clasa Bonus Malus.

Ce este și ce presupune sistemul Bonus-Malus?

Sistemul Bonus-Malus funcționează pe baza unui mecanism de bonusuri și penalizări ce sunt aplicate șoferilor în funcție de istoricul pe care aceștia îl au la volan. Scopul întreg al acestei scale este de a încuraja un comportament responsabil în rândul asiguraților, atunci când vine vorba de condus și de a-i penaliza pe șoferii iresponsabili.

Sistemul propune o diferențiere, așadar, între un șofer care provoacă daune și unul care a condus prudent, s-a asigurat și nu a avut incidente. Această responsabilizare a participanților la trafic este realizată prin intermediul unui sistem prin care dacă ești disciplinat la volan, primești o răsplată sub forma unei reduceri (Bonus) a prețului poliței RCA, însă dacă vătămezi un alt vehicul sau, mai rău, atentezi la integritatea altei persoane, vei fi sancționat (Malus) cu o creștere a prețului poliței de asigurare auto. În acest fel, sistemul încearcă să reducă pe cât posibil numărul, oricum mare, de accidente, daune și vătămări corporale.

Cum se calculează clasa Bonus Malus?

Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de bază B0 (atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare), 8 clase de bonus, care pot atrage o reducere maximă de 50% şi 8 clase de malus, care pot atrage după sine creștere a penalităților până la 80%.

Clasa Bonus Malus se atribuie în mod automat în momentul asigurării, calculându-se istoricul de daunalitate. Pentru persoanele fizice, acest istoric se calculează doar în baza CNP-ului. În schimb, pentru persoane juridice, istoricul este calculat pe baza seriei de șasiu și a CUI-ului.

Cum se aplică Bonusul și cum se calculează reducerile în cazul poliței RCA?

Clasa de bonus este calculată pe perioada anului calendaristic în care se încheie polița de asigurare auto obligatorie, indiferent de perioada asigurată. Dacă în acest timp nu înregistrezi daune, vei beneficia de un bonus, respectiv de o reducere a primei de asigurare.

Coeficienții Bonusului:

Bonusul (reducerea) este marcat de litera B, după care se trece un număr care indică nivelul de reducere. Așa cum menționam anterior, sunt 8 niveluri de reducere după cum urmează:

 • B0 – categoria de bază
 • B1 – 5% reducere
 • B2 – 10% reducere
 • B3 – 15% reducere
 • B4 – 20% reducere
 • B5 – 25% reducere
 • B6 – 30% reducere
 • B7 – 40% reducere
 • B8 – 50% reducere

Atunci când închei pentru prima dată o asigurare, pornești de la clasa de bază B0 (atribuită unui nou asigurat, fără a avea istoric de asigurare) și pentru care nu se acordă niciun bonus. În cazul în care nu ai produs nicio daună în anul calendaristic anterior, avansezi cu o clasă și la plata poliței primești o reducere de 5%. Sistemul de bonusuri funcționează în același mod pentru toate bonusurile, cu cât acumulezi mai mulți ani asigurați fără a produce accidente ori daune, poți ajunge la o reducere de maximum 50% (nivelul B8).

Cum se aplică Malusul și cum se calculează creșterile de preț în cazul poliței RCA?

La fel ca în cazul Bonusului, Malusul se calculează în funcție de activitatea șoferului. Așa că, dacă în perioada asigurată sunt înregistrate daune, vei fi penalizat prin aplicarea unui Malus, adică prin majorarea asigurării RCA, cât și prin penalizarea cu două clase per eveniment.

Malusul (penalizarea sau majorarea de preț) este marcată cu litera M, după care se trece un număr care indică procenul care este adăugat poliței RCA. Există 8 niveluri de Malus:

 • M1 + 10% majorare
 • M2 + 20% majorare
 • M3 + 30% majorare
 • M4 + 40% majorare
 • M5 + 50% majorare
 • M6 + 60% majorare
 • M7 + 70% majorare
 • M8 + 80% majorare
Cu câte clase scad când fac o daună și cum trec de la o clasă la alta?

În caz de daună se scad 4 clase. Bonusul se aplică după urmatoarea regulă: un șofer urcă o clasă atunci când își încheie polița pe 6 luni și două clase atunci când asigurarea este făcută pe 12 luni. Se dublează perioada de timp, se dublează și clasa.

De exemplu, dacă acum ai clasa B2 și îți faci asigurarea pe 6 luni, vei trece la clasa B3. Dacă îți închei RCA-ul pe 12 luni, vei trece la B4.

În cazul în care ai M4 pe RCA, la prima reînnoire pe 6 luni vei urca la M3 sau la M2 dacă reînnoiești pe 12 luni.

La ce perioada se raportează sistemul bonus-malus?

Perioada de referința este anul anterior datei emiterii poliței.

Pot să scap de clasa malus dacă vând mașina?

Raspunsul este da și nu! Cum vine asta? În momentul în care vei cumpară altă mașină, vei porni tot de la B0. Vei trece de la clasa de bonus/malus pe care ai avut-o înainte doar dacă soliciți acest lucru!

De asemenea, nu ești influențat de clasa bonus-malus pe care a avut-o fostul proprietar în cazul în care cumperi o mașină second hand.

O să primesc clasa malus dacă mașina mea a fost implicată într-un accident fiind condusă de o altă persoana?

Da, daca mașina a fost condusă cu acordul tău. Singura situație în care malus-ul nu se aplică este atunci când mașina a fost însușită și folosită fără acordul tău (furt), și ai sesizat în scris poliția.

Sfat: Daca ai nevoie de certificat din care să reiasă că nu ai avut daune, trebuie să te adresezi asiguratorului. Brokerul te poate ajuta doar în relația cu asiguratorul.

COMMENTS (6)

 • comment-avatar
  eduard costa 14/08/2014

  Din practica, bonusul are caracter optional, putini asiguratori il aplica. Euroins, de exemplu,nu se mai oboseste sa acorde.
  Cred ca ar trebui sa fie obligaotiu, dupa cum iau in calcul, intotdeauna, malus-ul.

 • comment-avatar
  Paul 14/08/2014

  Cu cata usurinta spune si citez ” Pot sa scap de clasa malus daca vand masina?
  Raspunsul este da si nu!”

  Cum sa spui da si nu.. pai daca ai doua raspunsuri pentru o singura intrebare inseamna ca este o problema, ca majoritatea idioteniilor din tara asta, pai masina se conduce singura de scapi de bonus-malus ? Sunteti fara pic de imaginatie, luati sisteme din alte tari si le aplicati exact cum sunteti si anume prost.

  Inca un citat ” O sa primesc clasa malus daca masina mea a fost implicata intr-un accident fiind condusa de o alta persoana?
  Da, daca masina a fost condusa cu acordul tau.”

  Nu sunteti sanatosi la cap, cum sa spuneti asa ceva cu atata usurinta. acelasi raspuns pentru porcaria spusa de voi… Masina nu se conduce singura, este condusa de un sofer, el este de vina. PE SOFER nu pe masina, meritati batuti cu pietre si impuscati.

  • comment-avatar
   Radu 18/08/2014

   Buna ziua,

   Legat de ” Pot sa scap de clasa malus daca vand masina?
   Raspunsul este da si nu!” Am dat si raspunsul: Ai malus si vinzi masina. In momentul in care vei cumpara o masina noua o sa ai clasa B0, adica nu primesti nici reducere, nici nu platesti mai mult. Vei trece la clasa de malus(sau bonus) pe care o aveai inainte doar daca SOLICITI acest lucru.

   In ceea ce priveste ” O sa primesc clasa malus daca masina mea a fost implicata intr-un accident fiind condusa de o alta persoana?
   Da, daca masina a fost condusa cu acordul tau.” Malusul il primeste cel care apare pe certificatul de inmatriculare al autoturismului, adica PROPRIETARUL. De exemplu, daca ai imprumutat masina unui prieten si el loveste pe cineva, tu vei primi malus, nu el.

 • comment-avatar
  GELU 15/08/2014

  SE PARE CA CEI DE LA ASIGURARI TIN EVIDENTA NUMAI LA ACCIDENTE
  LA REDUCERI NU , DE ZECE ANI NU AM EVENIMENT RUTIER DIN VINA MEA SI NU BENEFICIEZ DE NICIO REDUCERE…
  MAFIOTI

 • comment-avatar
  Constantin Marius 05/01/2015

  buna ziua, am 2 masi in proprietate. una de familie cealalta pentru servici. ambele sunt inmatriculate pe numele meu. una din ele este bonus malus b9 cealalta b1. care este procedura pentru a folosi acelasi bonus malus si la cea b1? Multumesc, Constantin

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/01/2015

   Buna ziua, puteti transfera clasa de bonus doar daca vindeti masina cu B9 si cumparati una noua. Nu se poate transfera pe cea cu B1