021.9799
L-V: 09-20    S: 09-14

Casco ieftin

Casco ieftin

Pretul unei polite de asigurare Casco creste odata cu riscurile acoperite, vechimea autovehiculului, dar si in functie de varsta, frecventa utilizarii autovehiculului, locul in care se circula frecvent, in mediul urban sau rural, dar si tipul autovehiculului. Un autoturism sport sau un autoturism folosit de obicei in mediul urban sau in zone cu risc ridicat de accident intra intr-o categorie de risc mai mare.

Societatile de asigurari ofera mai multe tipuri de avantaje, cum ar fi posibilitatea extinderii politei in afara tarii, tractarea masinii in caz de accident, Casco ieftin sau asistenta non-stop. Se poate oferi o reducere substantiala soferilor prudenti si cu dosare de dauna goale sau celor care au avut putine antecedente. Fransiza, suma de bani platita de asigurat pe baza stipularilor contractuale, in momentul in care aveti nevoie de despagubiri din partea asiguratorului, este calculata si in functie de istoricul soferului.

Chiar si in cazul unui istoric bun, daca se beneficiaza de Casco ieftin, dar se inregistreaza daune semnificative, asigurarea CASCO pentru anul urmatorul va creste substantial. Ca si in cazul unui RCA ieftin, exista calculatoare online care ofera posibilitatea de a alege un Casco ieftin.

Riscurile acoperite de polita de asigurare Casco sunt avaria si furtul.In categoria avarie partiala se incadreaza avariile a caror reparatie costa mai putin decat un procent dinainte stabilit din suma asigurata. In cadrul acesteia se pot include pagube provocate autovehiculului de loviri, ciocniri, rasturnari, zgarieri, incendiu, explozie, fortele naturii s.a.m.d. Se vor despagubi si pagubele provocate autovehiculului prin incercarea de salvare, precum si cheltuielile efectuate in vederea transportului la cel mai apropiat atelier de reparatii. Daca sunt incluse in polita de asigurare, se pot despagubi si pagubele aduse dotarilor suplimentare montate la autovehicul.

Avaria totala se declara atunci cand reparatiile autovehiculului ar depasi un procent dinainte stabilit in polita, care reprezinta de obicei aproximativ 80% din suma asigurata. In acest caz, asiguratorul va decide plata sumei asigurate minus valoarea epavei.In caz de furt partial, asigurarea Casco acopera furtul accesorilor (casetofon, boxe, oglinzi, roata de rezerva), precum si pagubele produse de infractori in tentativa de furt (deteriorarea interiorului masinii, spargerea geamului, s.a.)

Posesorul de autovehicul poate opta si pentru asigurarea in caz de furt total. Asiguratorul va cere declararea numarului de chei si telecomenzi detinute, avand si posibilitatea de a verifica la producatorul autoturismului numarul total de chei emise si inregistrate. In caz de furt total se va cere evidenta acestora, iar in caz de lipsa sau nedeclararea unora din acestea, asiguratorul poate refuza plata. Fac exceptie cazurile in care soferul autovehiculului a fost deposedat de acestea prin violenta.

Exista mai multe situatii de excludere, riscuri care nu se acopera:

- pentru pagube survenite datorita uzurii, a substantelor corozive, a defectelor de fabricatie, intretinerii necorespunzatoare, a utilizari improprii destinatiei autovehiculului, a folosirii la intreceri sau concursuri, actiunii razboiului sau revoltelor, explozii nucleare si/sau efectele acestora.
- daca autoturismul asigurat a fost imprumutat cu consimtamantul asiguratului, unei persoane care refuza sa il restituie
- daca furtul sau tentativa de furt a autovehiculului nu a fost anuntata la Politie sau daca la comiterea acestei infractiuni au luat parte membrii familiei asiguratului.
Pagubele indirecte nu sunt acoperite, de exemplu pierderi cauzate de lipsa folosirii autovehiculului sau reducerea valorii acesteia dupa reparatii.

Asigurarea Full Casco

In cadrul asigurarilor auto distingem doua categorii de asigurari, si anume: asigurarea de raspundere civila auto-RCA ( care este obligatorie) si asigurarea de tip Casco ( care este facultativa).

Desi polita Casco vine in completarea celei RCA, aceasta nu ii tine locul, intrucat acopera doar daunele produse autoturismului asigurat. Daca in cazul politei RCA sunt acoperite daunele provocate de asigurat unei terte persoane, in cazul asigurarii tip Casco vor fi acoperite daunele asiguratului in caz de accident, indiferent de cine este vinovatul.

Printr-o asigurare Full Casco intelegem cea mai complexa forma a unei asigurari Casco. Incheind o astfel de polita, asiguratul este protejat pentru orice tip de paguba, indiferent daca aceasta se produce in Romania sau in strainatate.
Riscurile ce se pot acoperi prin asigurarea full Casco difera de la o societate asiguratoare la alta, dar cele mai frecvente sunt impartite in patru categorii. Astfel, avem de-a face cu:

1. Avarie partiala, unde includem accidentele din trafic ( indiferent de cine poarta vina) si avariile din parcari ( indiferent ca autorul este cunoscut sau nu).
2. Avarie totala, care se stabileste de catre asigurator ( pe baza unui deviz de reparatie sau a unui memoriu tehnic din care reiese ca masina nu mai poate fi adusa la parametrii de siguranta specificati de producator).
3. Furt partial, care presupune furtul unor parti din masina, dar si avariile produse masinii de catre hoti.
4. Furt total.

Pentru polita Full Casco sunt avute in vedere evenimente nedorite precum vandalizarea sau furtul partial ori total, iar mai nou exista clauze ce pot acoperi pana si accidentarea sau decesul persoanelor din masina. Odata cu incheierea unei astfel de asigurari, pe piata asigurarilor Casco au aparut si serviciile de asistenta rutiera.

Comparativ cu RCA-ul, prima de asigurare pentru polita Casco este mult mai mare. Asiguratorul dispune initial de cateva informatii despre masina ce se va asigura, iar pe baza analizelor ce au in vedere informatiile respective, el va emite o oferta. Pentru a fi incheiata o asigurare Full Casco este necesara o inspectie de risc a autovehiculului ( ce se efectueaza de catre un reprezentant al societatii de asigurari) corelata cu declaratiile viitorului client din cererea-chestionar.

Suma asigurata a autovehiculului variaza in functie de vechimea sa. Astfel, pentru autovehiculele cu maxim un an vechime, valoarea de nou este valoarea de factura, iar pentru cele second-hand, valoarea de nou se determina conform cataloagelor specifice. Fiecare asigurator va obtine pe baza valorii de nou a autovehiculului si a vechimii acestuia suma asigurata, adica valoarea reala.

O polita Full Casco se incheie, de regula, pe mai multi ani, dar sunt si situatii in care se accepta o perioada de 6 luni. Cand avem de-a face cu masini luate in leasing/rate, politele se vor incheia pe toata durata contractului de leasing/rate.

Si in cazul politei Full Casco s-a introdus obligatoriu fransiza, care presupune ca o parte a daunei sa fie suportata de asigurat. De regula, politele de asigurare Full Casco prevad fransiza in cazul furtului, intrucat se determina un grad de precautie mai ridicat din partea asiguratului.

Pentru a beneficia de asigurarea Full Casco, autovehiculul vizat trebuie sa aiba inspectia tehnica valabila si, de regula, o varsta cuprinsa intre 0 si 8 ani, iar in cazuri exceptionale intre 0 si 12 ani. Sub incidenta acestor norme sunt puse si masinile de epoca/de colectie.

Fransiza Casco

Fransiza CASCO reprezinta acea parte din asigurarea facultativa de tip Casco suportata de catre cel asigurat. Aceasta poate fi o suma fixa sau un procent din valoarea asigurata si este suportata de clientul societatii de asigurari pentru fiecare eveniment (accident).

Practica fransizei are in vedere ideea de responsabilizare a conducatorului auto, care va suporta costurile in unele situatii (de exemplu zgarieturile sau accidentele usoare), chiar daca are incheiata o polita Casco.

Tendinta actuala pe piata asigurarilor este aceea de a impune contractul de fransiza, astfel incat sa exista o eficientizare a asigurarilor. Fransiza reprezinta o parte integranta a sistemului de asigurare Casco, dar acest lucru nu inseamna ca toate politele contin fransiza.

Ca o constatare se impune amintit faptul ca in cazul in care polita de aigurare nu are inclusa fransiza, atunci primele de asigurare sunt mai scumpe. In situatia inversa, cand exista contractul de fransiza inclus in polita Casco, primele de asigurare sunt mai ieftine.

Fransiza se plateste de catre asigurat de fiecare data cand acesta cere despagubiri de la societatea asiguratorie unde a incheiat polita Casco. Suma de fransiza este cuprinsa, de regula, intre 0,5% si 1% din suma asigurata. Astfel, in ipoteza in care avem asigurata o suma de 8 000 de euro, putem avea o fransiza de 80 de euro (adica 1%).

Avantajul practicarii sistemului de fransiza apare in cazul unor daune de valori mari. De exempu, cand exista o dauna de 500 de euro, asiguratul plateste 80 de euro ( 1%), iar societatea de asigurari plateste restul.

Cand dauna este una de valoare mica, sistemul fransizei este deosebit de neavantajos. Astfel, daca exista o dauna de 40 de euro, asiguratul va plati fransiza. In aceste ipoteze, de obicei, asiguratii renunta sa mai ceara despagubiri de la societatea asiguratoare, ei acoperind daunele din bugetul propriu.

Desi fransiza nu depaseste 1% din suma totala, in caz de distrugere totala a unui autoturism, aceasta ajunge la 10 % sau, mai nou, chiar 15%. Astfel, daca un automobil sufera dauna totala, iar asigurarea Casco pe care o are asiguratul este pentru suma de 8000 de euro, atunci compania de asigurari va plati 7 200 de euro, iar restul de 800 de euro (reprezentand 1% din suma) va fi platit de persoana asigurata.

Cand se incheie politele Casco cu fransize se pot stabili ca acestea sa fie: valoare fixa, care se aplica la fiecare dauna in parte, procent din suma asigurata, care se va aplica pe fiecare dauna in parte sau procent din valoarea fiecarei daune. In aceste cazuri exista diferente foarte mari intre sume, nefiind similar un procent din valoarea daunei cu un procent din suma asigurata.

Recomandarile celor specializati in domeniu sunt ca la incheierea unei polite de asigurare Casco sa fie avuta in vedere o fransiza ca procent din suma asigurata. In momentul de fata, majoritatea asiguratorilor au impus fransiza fixa, care se situeaza in jurul valorii de 100 de euro. Avantajos pare pentru cei care nu doresc sa riste plata unei sume mari in caz de daune majore.

Fransiza nu trebuie inteleasa ca o taxa suplimentara adaugata la polita Casco, ci doar o metoda de a introduce ideea de responsabilitate in randul soferilor. Se considera ca acestia vor fi mai prudenti in trafic, daca stiu ca in caz de accident au de platit o suma de bani.

Asigurare Casco

CASCO este o asigurare auto care acopera daunele pentru propriul vehicul. Pe baza Casco, societatea de asigurare plateste despagubiri pentru avariile accidentale (partiale sau totale) si/sau furtul (partial sau total) suferite de vehiculul asigurat si inscris in polita de asigurare.

Exista mai multe optiuni la achizitionarea unei polite de asigurare Casco, legat de riscurile acoperite sau asiguratorul ales.

Toate drepturile si obligatiile ca asigurat ale posesorului de vehicul si ale societatii de asigurare se regasesc in contractul de asigurare Casco incheiat.

Conditiile de asigurare CASCO variaza de la o societate de asigurare la alta, atat in ceea ce priveste riscurile asigurate, riscurile excluse, valoarea fransizei (daca este cazul), cat si in ceea ce priveste primele de asigurare si conditiile de plata a acestora. Pentru a compara valorile primelor de asigurare la societati diferite este necesar ca si serviciile oferite sa fie comparabile.

Asigurarea casco acopera daunele provocate de caderi de obiecte, avarii provocate de furtuni, inundatii, avalanse, explozii, precum si pagube cauzate de incercarea salvarii autovehiculului sau provocate pieselor in timpul demontarii acestora. Asigurarea Casco poate acoperi furtul total al autovehiculului, precum si furtul unor parti componente si acopera distrugerile provocate de hoti in cazul tentativei de furt.

Este necesara parcurgerea cu atentie a clauzelor contractuale, mai ales a celor referitoare la riscurile acoperite in asigurare, excluderi, valoarea fransizei, proceduri de avizare si lichidare a daunei.

Asigurari tip Casco se pot incheia pentru autoturisme, chiar si pentru motociclete, scutere sau ATV-uri.

Fransiza este partea daunei suportate (calculata ca procent din suma asigurata sau o suma fixa) de catre asigurat. La asigurarile Casco, fransizele se practica mai ales pentru riscul de furt, optional pentru avarii partiale si totale. Scopul este de a creste grija proprietarului fata de autovehiculul asigurat, incercand sa limiteze astfel cazurile de dauna. Cu cat este mai mare fransiza, cu atat va fi mai mica prima de asigurare.

Fransizele se calculeaza ca o valoare fixa sau procent din suma asigurata, aplicate fiecarei daune in parte sau ca procent din valoarea fiecarei daune.

Despagubirea se va face in limita sumei asigurate. Stabilirea cuantumului despagubirilor se face de catre asigurator in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat. Suma despagubita este egala cu costul reparatiilor partilor avariate ori cu costul de inlocuire al acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, demontare si montare, precum si TVA inclus, din care se scade valoarea eventualelor deseuri.

Avaria totala se declara de catre asigurator in baza unui memoriu tehnic sau deviz provizoriu de reparatie de la atelierul de reparatii agreat. In cazul in care nu este multumit de suma propusa de asigurator, asiguratul poate cauta pe cont propriu alte surse: cimitire de masini, fier vechi, anunturi in ziar, urmand sa negocieze ulterior cu negociatorul pentru o suma acceptabila pentru ambele parti.

In cazul unui furt total, asiguratorul va astepta raspunsul politiei (constatarea si descoperirea autorilor furtului) si in cazul in care asiguratul pune la dispozitie toata documentatia necesara, conform politei, asiguratorul va plati despagubirea, adica suma asigurata minus fransiza si ratele ramase de achitat din polita.

In cazul in care optezi pentru un CASCO ieftin, trebuie sa fii foarte atent la toate detaliile ce tin de riscurile asigurate, dar trebuie sa cauti informatii referitoare la compania de asigurari pentru a nu avea parte de surprize neplacute. Criteriile importante in alegerea companiei sunt: rapiditatea platii despagubirilor, calitatea serviciilor oferite, sediul agentiilor (sa nu fie unul dubios), programul, daca mai ai cunostinte ce detin informatii despre aceasta.

In momentul in care CASCO este ieftin ai putea avea neplaceri mai tarziu, iar bucuria ta ca ai facut o afacere buna sa fie de scurta durata. Consecintele alegerii unui CASCO ieftin ar putea fi urmatoarele: sa pierzi mult timp din cauza rezolvarii dosarelor datorat din pricina lipsei de angajati, sa aiba ca parteneri service-uri ce ofera servicii de o calitate indoielnica, sa plateasca despagubirea cu mare intarziere.

Trebuie sa te informezi temeinic inainte de a incheia o asigurare CASCO deoarece exista riscuri pe care aceasta nu le acopera. In cele mai multe cazuri nu sunt acoperite daunele ce rezulta din urmatoarele situatii: cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce, cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula, cand avariile sunt produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia; furtul cu chei potrivite, CASCO despagubind doar furtul prin efractie (cand exista urme de patrundere fortata).

Pentru a evita toate aceste neplaceri, cere cat mai multe detalii de la agentul asigurator!

Soferilor incepatori le recomand sa incheie o asigurare CASCO mai ales in primii doi ani de sofat, pentru ca aceasta este perioada cea mai grea in care te obisnuiesti cu masina, incepi sa o cunosti, dar si pentru ca traficul se aseamana cu o jungla unde te poti trezi in orice clipa cu o liana peste parbriz.

La prima vedere pare complicat, dar foarte important este sa alegi o companie care iti confera incredere si pe care stii ca te poti baza cand ai probleme. Astfel te poti urca linistit la volan si bucuria de a conduce masina mult visata nu va fi tulburata nici macar de accidentele rutiere sau de zgarieturile produse in parcarile imposible din orasele din tara, mai ales daca nu stai foarte bine la capitolul orientare.
mergi sus