Cum inmatriculezi o masina la mana a doua in 2021

Cum inmatriculezi o masina la mana a doua in 2021

În România, procesul de inmatriculare auto  poate fi unul dintre cele mai pline de satisfacții momente din viața unui șofer, dar în același timp poate fi și o etapă dificilă și epuizantă din întregul proces de cumpărare și deținere a unui autovehicul second-hand cumpărat din România.

E mare bătaie de cap să alegi o mașină second-hand, dar abia după ce ai cumparat-o începe adevărata „distracție”: drumuri și lovitura unei birocrații de neclintit.
pasi_inmatriculare

În România, procesul de inmatriculare auto  poate fi unul dintre cele mai pline de satisfacții momente din viața unui șofer, dar în același timp poate fi și o etapă dificilă și epuizantă din întregul proces de cumpărare și deținere a unui autovehicul second-hand cumpărat din România. Te-ai putea întreba de ce și în aceeași măsură te-ai putea speria de această afirmație, însă lucrurile deși par dificile, nu sunt chiar atât de complicate dacă ai dosarul cu acte necesare inmatriculare auto pregătit din timp. 

Procesul de inmatriculare auto este de fapt unul cât se poate de simplu dacă știi de la început ce ai de făcut. Lucrurile stau în felul următor: cumperi mașina și faci un contract de înstrăinare cu proprietarul anterior al vehiculului, primești toată documentația mașinii și pe urmă mergi la secția locală a județului de care aparții pentru a o înregistra! Ce trebuie să știi înainte de a face acest lucru este că trebuie să dispui și de asigurare auto valabilă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

Fii fără griji! Ca să îți fie mai ușor, am realizat noi o listă detaliată cu toate locurile în care trebuie să ajungi după ce bați palma cu fostul proprietar al mașinii visurilor tale. Urmează să îți prezentăm în continuare care sunt acele acte necesare inmatriculare auto. Citește în continuare articolul și vei afla tot ce trebuie să faci pentru a putea să te bucuri liniștit de noua ta mașină și să poți circula în voie pe drumurile publice.

Inmatriculare auto –  Iată tot ce trebuie să știi!

Dacă ai frunzărit deja internetul în căutarea tuturor acelor lucruri de făcut după ce ai găsit mașina potrivită nevoilor tale și te-ai speriat de procesul de inmatriculare auto, trebuie să știi că dacă mașina este cumpărată din România, procesul este mult mai simplu!

Procedura este mult simplificată pentru autoturismele cumpărate din România fiindcă nu vei mai fi nevoit să faci o vizită la RAR pentru realizarea inspecției tehnice periodice (ITP), ci în cazul tău se va face doar o transcriere.

 • Stabilirea titulaturii de proprietar al mașinii nou cumpărate de la vechiul proprietar

După ce ai ales mașina, te-ai înțeles cu proprietarul acesteia și i-ai făcut și un test drive, va trebui ca împreună cu vechiul proprietar să întocmești un contract de vânzare-cumpărare prin care să se ateste înstrăinarea mașinii și cedarea dreptului de titular al vechiului proprietar pentru ca tu ulterior să o poți înscrie pe numele tău în cadrul Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în termen de 90 de zile.

Prin urmare, după întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorul va trebui să noteze pe talon faptul că îți înstrăinează mașina, să treacă pe talon data în care vă aflați și semnătura sa. De la acest moment zero, vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a înmatricula mașina. 

 • O scurtă vizită la CEC Bank

Pentru a putea să continui procesul de inmatriculare auto unde va trebui să achiți taxa de certificat de înmatriculare de 49 lei.

 • Trebuie să ajungi la Direcția de Taxe și Impozite (Administrația Locală)

După cum bine știi, statul vrea să îți impoziteze mașina, așa că trebuie să o declari la Direcția de Taxe și Impozite de care aparții.Vei fi nevoit să radiezi mașina de pe numele vânzătorului și să o declari pe numele tău în vederea impozitării în termen de 30 de zile. 

Înainte de merge la Direcția de Taxe și Impozite, va trebui ca vânzătorul mașinii să completeze și să semneze o fișă de înmatriculare auto. Ulterior, trebuie să mergi cu fișa la organul fiscal de care aparține și să te asiguri că este vizată, iar în acest fel tu vei fi cel care va plăti de acum impozitul pentru mașină.

 • Va trebui să ajungi și la sediul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală)

Aici vei depune cererea pentru calcularea timbrului de mediu.Trebuie să depui cererea la organul fiscal de care aparții și vei primi decizia cu suma de plată în câteva zile. Timbrul de mediu se plătește la casieriile ANAF sau la Trezorerie.

 • Polița de asigurare auto este obligatorie înainte de procesul de inmatriculare auto

Înainte să înmatriculezi mașina pe numele tău trebuie să închei polița de asigurare auto RCA, cu valabilitate de minimum 6 luni. Aceasta trebuie să fie deja valabilă în momentul în care prezinți dosarul pentru inmatriculare auto la Serviciul de Înmatriculări. Online este întotdeauna mai simplu. Evită neplăcerile și află cu ajutorul unui calculator RCA online costurile pentru RCA-ul tău, Obține rapid o asigurare auto de aici!

 • Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (Serviciul de Înmatriculări)

Ai ajuns și la ultima etapă! Acum trebuie doar să te prezinți la ghișeul Serviciului de Înmatriculări cu dosarul de inmatriculare auto. Tot aici ți se va atribui și numărul de inmatriculare auto. Vei plăti 40 de lei dacă nu ai preferințe, sau 85 de lei dacă dorești un număr anume.

Iată-ne ajunși la final. Aici găsești care sunt acele acte necesare inmatriculare auto pe care trebuie să le cuprindă dosarul de inmatriculare auto:

 • Fișa de înmatriculare
 • Cererea de înmatriculare
 • Polița de asigurare auto (RCA)
 • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare
 • Dovada plății taxei de înmatriculare
 • Decizia privind calculul timbrului de mediu, însoțită de dovada achitării acestei taxe
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și copie
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie
 • Actul de identitate al solicitantului, în original și copie
 • Certificatul de autenticitate al vehiculului, în original 
 • Certificat din care rezultă că nu se datoreaza plata TVA-ului în România,

Înmatricularea durează aproximativ două ore. În București, vei primi cartea de identitate a autovehiculului și plăcuțele cu numărul de inmatriculare auto. În provincie, vei primi o dovadă de circulație, valabilă de regula 15 zile, termen în care Serviciul de Înmatriculări se obligă să îți trimită la adresa de domiciliu certificatul de inmatriculare auto.

Nota Bene: Atenție! Dacă ai cumpărat mașina din străinătate, o să ai nevoie un traducător autorizat pentru două dintre documentele mașini: factura de achiziție și unul din documentele din țara de proveniență, din care să reiasă data primei înmatriculări.

După ce ai parcurs toți pașii de mai sus, mai rămâne un singur lucru: să cumperi rovinieta ca să poți circula liniștit pe drumurile patriei. 

Vrei sa comanzi sau sa compari tarifele?

COMMENTS (14)

 • comment-avatar
  Adrian 23/09/2014

  Buna ziua.
  Interesant si util articolul.
  Daca masina are ITP valabil mai trebuie facut ITP?
  Multumesc.

  • comment-avatar
   Radu 23/09/2014

   Buna ziua,
   ITP-ul ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.

 • comment-avatar
  sandu 23/09/2014

  felicitari…articolul e explicit si de ajutor,insa am o intrebare,.Daca detin o masina cumparata pe doua nume din italia,fratele meu(el e cea de-a doua persoana proprietar impreuna cu mine in acte)poate sa-mi trimita o imputernicire sa pot sa inscriu eu masina ,ori trebuie sa vina in romania si sa o faca aici?..multumesc…o zi buna

 • comment-avatar
  Cumparator 24/09/2014

  Daca e masina la mana a doua e clar ca are deja Carte de identitate. La RAR trebuie sa mearga vanzatorul si obtina Certificatul de autenticitate – cel putin asa ar fi corect. Cumparatorul, dupa ce a dat banii, se poate trezi in situatia de a nu obtine certificatul ptr ca masina a fost modificata, a fost declarata furata (din greseala sau chiar asa e), cartea initiala avea vreo eroare (typo). Asa incat daca vreti sa aduceti lumina in acest proces invatati cumparatorii sa ceara Certificatul de autenticitate de la vanzator si sa nu mai umble degeaba la RAR.
  La fel trebuie sa ceara dovada platii timbrului daca asa pretinde vanzatorul.

  La dosarul de inmatriculare e necesar si Certificatul Fiscal al vanzatorului – care deasemenea trebuie furnizat de evanzator inainte de incasarea banilor!

 • comment-avatar
  Filip 24/09/2014

  Salutare,
  Foarte bun articolul. Se poate edita un pic si adauaga informatii despre procedeul atunci cand cumperi o masina deja inmatriculata in Romania?

  • comment-avatar
   Radu 25/09/2014

   Bun ziua. Multumim de sugestii. O sa revenim cat se poate de repede cu informatii suplimentare

 • comment-avatar
  daniel 02/03/2015

  Ce inseamna dovada efectuari inspectiei tehnice? Scrie in talon?

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/04/2015

   Buna ziua,

   Dovada efectuarii ITP o reprezinta mentiunea de pe ultima pagina a talonului auto in care se specifica data pana la care este valabila inspectia impreuna cu sticker–ul lipit langa aceasta mentiune.

   O saptamana minunata va dorim!

 • comment-avatar
  daniel 02/03/2015

  Am cumparat o masina dar nu am dovada itp doar talonu si scrie pe el. Mai imi trb ceva?

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/04/2015

   Mentiunea de pe talon cu privire la ITP face dovada efectuarii acestei inspectii, deci nu va mai trebuie nimic legat de itp.

   Va dorim o zi minunata!

 • comment-avatar
  ionut 27/03/2015

  eu nu inteleg ceva daca cumpar o masina care deja este inmatriculata in romania si are taxa platita este nevoie de toate aceste acte sa o trec pe numele meu?

 • comment-avatar

  Este posibil ca o mașină să fie înscrisă la Poliție, să aibă plăcuțe și tot ceea ce înseamnă legalitate fără să fi trecut înainte pe la Fisc-Administrația Locală? Mulțumesc !

 • comment-avatar
  Costin 12/06/2015

  Un alt aspect bine de evidentiat este faptul ca inmatricularea se poate face doar dupa 48 de ore de la PLATA taxei timbrului de mediu. Tocmai am fost refuzat de serviciul de inmatriculari din acest motiv.
  De asemenea pentru Bucuresti sectorul 5, taxa de inmatriculare nu se plateste la Directiile de taxe si impozite, ci la CEC Bank sau Posta Romana.

 • comment-avatar
  bogdan 10/08/2015

  Am achizitionat o masina din germania care are unele modificari pe ea : folie neagra pe plafon capota si portbagaj, folie neagra pe luneta geamurile laterale spate si pe stopuri, faruri modificate , suspensia sport. Tin sa precizez ca am si toate partile originale ale masinii faruri suspentie etc. Intrebarea mea este daca voi avea probleme cand o voi inmatricula in tara si ce probleme…multumesc anticipat