Calculator asigurare CMR

Firma transport
Adresa firma
Numar licenta transport
Date autovehicul
Ce marfuri transportati?
Doriti acoperire in caz de furt?
Doriti acoperire avarii agregate frigorifice?
Suma asigurata
Ati avut cereri de despagubire in ultimii 3 ani?
Data start valabilitate

Intrebari frecvente asigurari cmr

Ce este asigurarea CMR?
Asigurarea CMR este asigurarea de raspundere a transportatorului, in calitate de caraus, pentru marfurile transportate cu vehicule.
Cat costa o asigurare CMR?
Costul asigurarii CMR este calculat in functie de urmatorii factori: suma asigurata, tipul bunurilor transportate, riscurile acoperite si perioada pe care se incheie polita de asigurare.
Ce riscuri acopera o asigurare CMR?
Asigurarea CMR acopera riscurile din momentul primirii marfurilor pana cand acestea sunt predate destinatarului.
Ce riscuri nu acopera o asigurare CMR?
Asigurarea CMR nu acopera urmatoarele tipuri de riscuri: producerea de pagube indirecte, scaderea preturilor marfurilor pe perioada in care sunt transportate, pagube care apar in caz de desfasurare a unui razboi sau actiuni precum tulburari civile sau costuri impuse de transformarea sau imbunatatirea marfurilor care sunt transportate.
Cine trebuie sa incheie o asigurare CMR?
Asigurarea CMR se adreseaza firmelor care au de efectuat transporturi cu vehicule personale, inchiriate sau in gestiune.

Informatii despre asigurarile CMR

Ce este o asigurare de tip CMR

Polita CMR este asigurarea de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus. Acest tip de polita de asigurare este incheiata in mod obisnuit de companiile care au ca domeniu de activitate transporturile in tara sau strainatate. Transportatorul incheie o polita CMR fie ca este vorba despre un vehicul proprietate personala, inchiriat sau in gestiune.


Pe cat timp se incheie polita CMR?

Asigurarea CMR se incheie pe perioada unuia sau mai multor transporturi, pe o calatorie sau pentru un anumit interval de timp, de cele mai multe ori corespunzator unui calendar al unor transporturi realizate.

Asigurare CMR

Ce riscuri acopera o asigurare CMR

Polita CMR acopera riscurile din momentul primirii marfurilor pana cand acestea sunt predate destinatarului. Deteriorarea marfurilor inainte de incarcare sau dupa descarcarea lor nu este prevazuta in contract. In aceste cazuri compania de asigurari nu ofera despagubiri.

In ceea ce priveste furtul, acest risc este specificat sub forma unei clauze suplimentare. In functie de societatea de asigurari la care este incheiata polita, furtul poate fi acoperit integral, partial sau doar furtul prin efractie.

Ce riscuri nu acopera o asigurare CMR

Asigurarea CMR nu acopera urmatoarele tipuri de riscuri: producerea de pagube indirecte, scaderea preturilor marfurilor pe perioada in care sunt transportate, pagube care apar in caz de desfasurare a unui razboi sau actiuni precum tulburari civile sau costuri impuse de transformarea sau imbunatatirea marfurilor care sunt transportate.

In acelasi timp, pentru orice paguba produsa marfurilor care nu este specificata in contractul de asigurare, compania de asigurari are dreptul sa refuze acordarea de despagubiri.

Suma maxima asigurata
Valoarea maxima a despagubirii se calculeaza pentru fiecare caz in parte. La calculare se tine cont de pretul marfurilor pe piata la momentul respectiv sau de cotatiile acestora la bursa.


Un transportator incheie o asigurare CMR pentru a fi despagubit in momentul in care marfa este deteriorata sau distrusa complet in urma unor incidente care apar pe parcursul transportului. Autovehiculele cu care se efectueaza transportul se pot afla in proprietate, sunt inchiriate sau sunt in regim de gestiune.


Asigurarea CMR versus asigurarile auto

Polita CMR nu despagubeste avariile produse masinii cu care se efectueaza transportul. Pentru despagubirea masinii este nevoie de o asigurare auto. In schimb, trebuie specificat autovehiculul cu care se efectueaza transportul in contractul pentru asigurarea CMR pentru a putea fi despagubite daunele care apar in urma transportului efectuat cu respectivul autovehicul.


Asigurarea CMR acopera doar daunele aparute pe perioada transportului marfurilor. Compania de asigurari nu va despagubi orice alte daune produse marfurilor, din alte motive, anterior sau ulterior procesului de transport.

Cand este absolvit de vina un transportator?
Sunt situatii in care transportatorul nu va fi tras la raspundere:

  • autovehiculul folosit pentru transport nu este protejat cu o prelata, iar acest lucru a fost specificat in contract;
  • marfa este impachetata intr-un ambalaj deteriorat si astfel este expusa mai usor la avarii;
  • marfurile sunt deteriorate in urma actiunilor de deplasare, incarcare sau de descarcare de catre expeditor sau destinatar
  • marfa este incarcata in vehiculul de transport intr-o maniera necorespunzatoare, iar coletele nu sunt numerotate suficient sau sunt numerotate nesatisfacator
  • sunt transportate animale vii

In cazul riscului de furt, acesta este tratat diferit de companiile de asigurari. Sunt companii care nu considera furtul ca facand parte dintr-o asigurare CMR. Acestea considera ca cel care transporta nu poate fi invinuit de furt. Cei mai multi asiguratori despagubesc doar furtul prin efractie.

Alte companii de asigurare includ si riscul de furt. Ele au in vedere faptul ca acesta este destul de probabil sa se intample. In aceste cazuri furtul este mentionat ca si clauza suplimentara. Asiguratul trebuie sa plateasca o suma de bani suplimentara, dincolo de prima de asigurare obisnuita.

Valoarea sumei maxime pe care asigurarea o acopera se calculeaza plecand de la pretul marfurilor pe piata in momentul in care aceasta este predata de catre expeditor transportatorului. La calculul valorii se poate tine cont de cursul bursei si/sau de pretul curent de pe piata. Daca nu se pot aplica aceste criterii, valoarea marfurilor va fi calculata prin comparatia cu valoarea uzuala a marfurilor de acelasi tip si aceeasi calitate.

Daca au aparut daune din cauza ca a fost depasit termenul de livrare, transportatorul va trebui sa plateasca despagubiri pana la nivelul maxim egal cu nivelul taxelor de transport. Pentru aceasta pagubitul trebuie sa aduca dovezi edificatoare din care sa reiasa ca daunele sunt cauzate de depasirea termenului de livrare.

Asigurarea CMR nu despagubeste daunele cauzate de motive indirecte cum ar fi scaderea preturilor marfurilor, izbucnirea unui razboi, a unor greve sau tulburari civile, sau atunci cand apar cheltuieli in urma imbunatatirii sau transformarii bunurilor, ori in urma rezolvarii unor avarii la marfuri care apar din cauze nespecificate in contractul de asigurare.

La stabilirea pretului pentru asigurarea CMR se tine cont si de suma asigurata pe care o stabilesc de comun acord transportatorul si compania de asigurari. Daca persoana care solicita asigurarea accepta incheierea politei cu fransiza, prima de asigurare va fi mai mica decat in mod normal.

Care este diferenta intre asigurarea CARGO si asigurarea CMR?

CARGO - este incheiata de proprietarul unic al marfurilor transportate. Polita de tip Cargo ofera asigurare pe suma reala a marfurilor care sunt transportate. O persoana care detine o asigurare de tip Cargo, practic dovedeste ca el este proprietarul unic al marfii transportate

CMR - in cazul asigurarii CMR sunt anumite limite impuse de catre asigurat (cel care insoteste marfa). De exemplu, daca asiguratul doreste sa raspunda doar de 20% din valoarea totala a marfurilor. Cu ajutorul politei de tip CMR insa, este garantat faptul ca cel care transporta, raspunde pentru integritatea marfurilor transportate.

Parteneri asigurari
Asigurari Allianz Asigurari Asirom
Asigurari Groupama Asigurari auto Euroins
Asigurari Generali Asigurari Grawe
Asigurari Omniasig Asigurari Axeria